18.03.19 DI Business Nyheder

Nye tal: Selskabsskatten sætter rekord – men bør sænkes, hvis Danmark skal forblive konkurrencedygtig

Selskabsskatten spytter flere penge i statskassen end nogensinde før. Det på trods af at satsen løbende er blevet sænket. Hvis vi skal kunne holde på virksomhedernes aktiviteter og tiltrække nye til landet, bør vi sænke selskabsskattesatsen, mener DI’s skattepolitiske chef.

Statens indtægt fra selskabsskat passerede i 2017 70 mia. kr. og satte dermed rekord. Knap 72 milliarder kroner indbragte skatten på selskabernes overskud, hvilket er ca. 10 mia. kr. mere end i 2006 - lige inden finanskrisen ramte. Dermed er indtægten fra selskabsskatten nu steget hvert eneste år siden 2011. 

- Virksomhedernes bidrag til den danske velfærd gennem selskabsskatten har aldrig været højere. Jacob Bræstrup, Skattepolitisk chef

- Virksomhedernes bidrag til den danske velfærd gennem selskabsskatten har aldrig været højere. Det er sket på trods af at selve selskabsskatteprocenten i samme periode er faldet fra 25 procent til 22 procent. Det kan måske lyde overraskende, men det ligger fint i tråd med udviklingen de sidste 30 år, hvor selskabsskatten løbende er blevet sænket fra 50 procent i 1980’erne, uden at det har kostet staten skatteindtægter, siger DI’s skattepolitiske chef, Jacob Bræstrup.

- Det er værd at huske, at kun ca. hver tiende skattekrone fra aktiviteten i danske virksomheder kommer ind som selskabsskat. De sidste 9 kroner kommer fra andre skatter på  danske  virksomheder og deres medarbejdere. Hvis ikke selskabsskatten er konkurrencedygtig, så er det hele det skattegrundlag, vi risikerer at sætte over styr, hvis virksomhederne vælger enten at etablere sig i andre lande end Danmark, eller flytter aktivitet ud af landet, siger Jacob Bræstrup. 

- De løbende danske selskabsskattelettelser har fulgt i kølvandet på udviklingen i resten af Europa, hvor selskabsskatterne også har været faldende. Og meget peger på, at det er på tide at sænke den danske sats igen. Udviklingen i nærområdet burde måske især bekymre. Det er ikke mange år siden at Danmark havde Nordens laveste selskabsskat, bortset fra Island. Nu ligger Danmark og Norge på en delt sidsteplads, siger Jacob Bræstrup.

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret