Vagn Hoe er chauffør og en af de ældste medarbejdere i virksomheden Bach & Pedersen Fragt.

Foto: Bach & Pedersen Fragt
15.04.19 DIB Nyheder

Pension? Jeg bliver ved, så længe jeg er glad

Flere danskere fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen, men stigningen er størst blandt faglærte og ufaglærte, viser nye tal. En håndfuld af dem arbejder for Bach & Pedersen Fragt, og det er ren win-win. Antallet af år på arbejdsmarkedet afgør ikke behovet for at gå på pension, påpeger Dansk Industri.

- Jeg har fire-fem medarbejdere for tiden, som er over 65 og egentlig kunne gå på pension, men som alligevel har valgt at blive. Den ældste af dem siger, at han bliver ved så længe, han stadig er glad, når han kører over Randersbroen, fortæller Torben Bach, adm. direktør i transportvirksomheden Bach & Pedersen Fragt i Randers.

Han har kendt de ældste medarbejdere i 30-40 år og er kun glad for, at de har lyst til at blive.

- De arbejder måske kun tre eller fire dage om ugen, men de er mødestabile og laver meget få fejl. Derudover tilfører de ældre medarbejdere virksomheden en ro og autoritet, som er rigtig god at bevare, siger Torben Bach.

Hans medarbejdere er blandt de ca. 86.000 personer over 65 år, der i dag er på det danske arbejdsmarked. Det er mere end dobbelt så mange som for ti år siden, viser en ny analyse fra Dansk Industri. Og den største stigning er sket blandt faglærte og ufaglærte, som tilsammen tegner sig for 55.800 medarbejdere.

Læs hele DI analysen her.

Manglen på arbejdskraft betyder jo, at der virkelig er brug for de ældre medarbejdere – og mange ældre vil også gerne blive i jobbet længere end for få år siden. Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri

Planlæg sidste del af arbejdslivet

Torben Bach er i løbende i dialog med alle de medarbejdere hos Bach & Pedersen Fragt, som nærmer sig pensionsalderen.

- Jeg siger til dem, at de skal komme og fortælle mig, hvordan de ser de næste år. Nogen vil helst på pension – og så er det selvfølgelig det, de skal. Men andre har faktisk svært ved at forestille sig at gå hjemme. Det ikke er økonomien, der afgør det. De er bare ikke færdige med at arbejde, siger Torben Bach.

Det er altså godt for både Bach & Pedersen Fragt og medarbejderne, at der er mulighed for at forlænge arbejdslivet for dem, der vil. Og sådan er det også i rigtig mange andre virksomheder, siger Steen Nielsen, som er underdirektør I Dansk Industri.

- Manglen på arbejdskraft betyder jo, at der virkelig er brug for de ældre medarbejdere – og mange ældre vil også gerne blive i jobbet længere end for få år siden. Især, hvis de oplever, at virksomheden anerkender dem og giver dem spændende arbejdsopgaver, påpeger han.

Læs også: +50 medarbejdere fylder virksomhederne

Ødelæg ikke den gode spiral

Steen Nielsen ser i det hele taget, at der er blevet skabt en positiv spiral på arbejdsmarkedet, hvor flere medarbejdere ser meget mere individuelt på det at gå på pension.

- Før 2014, hvor efterlønnen blev reformeret, var der flere, der automatisk trak sig tilbage, når de fyldte 60 år. Men der er sket en forandring – både for medarbejderne først i 60’erne, men også for dem over 65 år, siger underdirektøren.

Han er bange for, at den gode spiral kan blive brudt, hvis vi igen begynder at tilbyde tidlig tilbagetrækning til medarbejdere alene på baggrund af, hvor længe de har været har været på arbejdsmarkedet.

- Vi skal selvfølgelig hjælpe dem, der er nedslidte og har behov for førtidspension eller flexjob. Men antal år på arbejdsmarkedet er et dårlig mål, når det kommer til behovet for tilbagetrækning. Der er simpelthen alt for mange individuelle forskelle i spil. Derfor skal vi samtidig se på, hvordan vi giver alle de medarbejdere, som kan og vil, gode betingelser for at blive ved med at arbejde, slutter Steen Nielsen.

Læs også: Ældre medarbejdere er lige så produktive som yngre

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold