Kampagnen Girls' Day in Science skal få flere kvinder ind på de it-faglige og teknologiske uddannelser.

Foto: Naturvidenskabernes Hus
07.03.19 DIB Nyheder

Ti års stilstand: Kvinder vælger stadig ikke it og teknologi

Færre end 3 ud af 10 studerende på it-faglige og teknologiske uddannelser er kvinder. Tallet har ikke rykket sig det seneste årti, og det skal der gøres noget ved, mener André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany. DI deler hans bekymring.

Trods ihærdig indsats fra mange aktører det sidste årti, er det stadig kun 3 ud af 10 studerende, der er kvinder, på de it-faglige og tekniske uddannelser. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri (DI).

- Selv hvis man ser et årti tilbage, viser opgørelsen , at tallene stort set ikke har ændret sig. Kvinderne er i stort overtal på de sundheds- og designfaglige uddannelser, mens mændene dominerer på de tekniske, og der er ikke tegn på den store udvikling i forskellen, som det ser ud i dag, siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i DI.

Det skal ændres, hvis vi skal imødekomme fremtidens efterspørgsel på it-kompetencer, mener André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany.

- Den her dagsorden er for vigtig til, at vi i erhvervslivet kan negligere den. Vi ved, at øget diversitet giver en bedre arbejdsplads og tilfører virksomheden stor værdi, siger André Rogaczewski.

Læs også: Fem ledere: Dét skal markeres på kvindernes kampdag

Det er to fluer med et smæk, hvis vi får flere kvinder ind på de teknologiske uddannelser. Mette Fjord Sørensen, Underdirektør

Flere kvinder, mere arbejdskraft

Netcompany forsøger et ændre billedet ved blandt andet at deltage i den landsdækkende kampagne Girls Day in Science, arrangere IT Camps for kvinder og afholde netværksarrangementer.

- Mit håb er, at vigtige tiltag som Girls’ Day in Science kan være med til tænde den naturvidenskabelige gnist hos vores unge, så flere søger mod uddannelser inden for teknik og it, siger André Rogaczewski.

Værdien for virksomhederne ligger ifølge Mette Fjord Sørensen blandt andet i et større rekrutteringsgrundlag. Derudover vil man kunne komme manglen på arbejdskraft i såkaldte STEM-fag til livs.

- Det er to fluer med et smæk, hvis vi får flere kvinder ind på de teknologiske uddannelser og samtidig kan fylde den mangel på arbejdskraft, der er på området, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: Blog: Kære kvinder – skab teknologien og kom med til månen

It kan også redde verden

André Rogaczewski ser gerne, at alle talenter kommer i spil – i særdeleshed kvinder – for at imødekomme den store efterspørgsel på folk med stærke it- og tekniske kompetencer. En trang til at gøre en forskel kan være nøglen, mener direktøren.

- Mange kvinder vil som udgangspunkt tidligere i deres liv gøre en forskel for hele verden og det ikke kun med udgangspunkt i sig selv. De vil gerne gøre verden til et bedre sted at være, og i forhold til det har teknologi virket som et afsondret og isoleret virke. Det er ikke rigtigt. Tværtimod, siger André Rogaczewski.

En måde at få kvinder til at vælge teknologien til i stedet for at vælge den fra, kan være at udbrede tankegangen om, at fremtidens helte har digtalt DNA.

- De løsninger, man laver som ingeniør, kan også være med til at redde verden. Mange af de tekniske fag kan eksempelvis være med til at indfri FN’s Verdensmål, der om noget er med til at gøre verden et bedre sted, siger Mette Fjord.

Fakta

Girls’ day in Science
Landsdækkende kampagne, hvor piger og unge kvinder møder kvindelige rollemodeller.
Formålet er, at få flere til at vælge uddannelser indenfor naturvidenskab og teknologi.
1.700 piger og unge kvinder besøgte 39 virksomheder og organisationer i 2018.
Næste gang er 2. oktober 2019.

Brug for flere virksomheder:
Læs her, hvordan din virksomhed kan være med https://www.nvhus.dk/tektanken/indhold/girls-day-in-science/

Kontakt:
Projektleder for Girls’ Day in Science, Emilie Dakhini, Naturvidenskabernes Hus, ed@nvhus.dk eller 40 95 32 02

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold