Bakterierne på Chr. Hansens fabrik i Avedøre har det rigtig godt i fryseren med minus 55 grader. Koncerndirektør Torsten Steenholt fryser lidt mere - men glæder sig over, at den globale ingrediensvirksomhed har ansat 1.100 nye medarbejdere i de seneste seks år, han har stået i spidsen for den.

Foto: Sif Meincke
27.03.19 DIB Nyheder

Verdens mest bæredygtige virksomhed: ”Vi har brug for forudsigelighed, infrastruktur og arbejdskraft”

Enzym- og bakteriegiganten Chr. Hansen A/S er verdens mest bæredygtige virksomhed. Den har også vokseværk og fortsætter gerne udvidelserne i Danmark – hvis vilkårene er i orden, siger koncerndirektør Torsten Steenholt.

Verden har brug for færre sprøjtegifte, mindre madspild og raskere mennesker.

Det kan Chr. Hansen A/S bidrage til med sin omfattende produktion af enzymer og bakterier til landbrugsafgrøder, mejeriprodukter og sarte menneskemaver. Og for det har virksomheden fået Corporate Knights’ pris som verdens mest bæredygtige i 2019.

Den danske biotech-gigant har skabt sin milliardomsætning på at tilbyde naturlige løsninger på nogle af de store udfordringer, verden står overfor. Den succes vil koncerndirektør Torsten Steenholt gerne konsolidere og udbygge. Nøglen hedder gode vilkår for at drive virksomhed:

– Vi har brug for forudsigelighed, infrastruktur og arbejdskraft, siger han. 

Læs også: Ny kortlægning: Virksomhederne bidrager med 550 mia. til velfærden

Ingen overraskelser – tak

Denne fredag den 15. marts har han lige sagt farvel til erhvervsminister Rasmus Jarlov (V) og formanden for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, Morten Bødskov (S). De to politikere har været på rundvisning, debatteret med medarbejderne og lyttet til Torsten Steenholt fortælle om enzym- og bakterievirksomhedens vilde væksteventyr.

Læs også artiklen fra debatarrangementet på Chr. Hansen: Jarlov: "Den her type virksomhed er vi glade for"

Artiklen fortsætter efter billedet 

XXXX

Formand for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg Morten Bødskov (S) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (V)  mødte Chr. Hansens medarbejdere til debat i kantinen.

Foto: Sif Meincke

Chr. Hansen har haft næsten 10 procent konstant vækst hvert år – selv under finanskrisen. Store produktionsudvidelser hvert andet år, konstante nyansættelser og én milliard mennesker, der hver dag indtager noget Chr. Hansensk, blandt andet fordi virksomhedens bakterier er i hver anden ost og yoghurt over hele verden.

– Overfor politikerne pointerede jeg, at vi erhvervsledere ikke bryder os om overraskelser. Vi vil have forudsigelighed i for eksempel skatter og afgifter, så vi kan planlægge vores investeringer og ikke bruger millioner på et genanvendelsesanlæg det ene år, og loven så bliver ændret året efter, siger Torsten Steenholt.

Læs også: Ordførere: Vi ved, at I bidrager til velfærden

Infrastruktur og arbejdskraft er showstoppere

Koncerndirektøren ønsker sig også bedre infrastruktur – og mere sammenhæng i den.

En nyansat medarbejder har lige sagt op, da det gik op for vedkommende, hvor lang tid det tager at komme på job til de andre 500 kolleger på fabrikken i industri­kvarteret i Avedøre.

– Infrastruktur er en showstopper for os. Vi producerer 24/7/365, ligger langt fra S-togsnettet, og busserne kører sjældent, siger Torsten Steenholt.

Du kan næsten ikke arbejde her uden at have bil. Det er frustrerende og en flaskehals, vi slås med. Koncerndirektør Torsten Steenholt, Chr. Hansen A/S

99 procent af de mange bakterier og enzymer fra Chr. Hansens produktion i Danmark sendes ud i verden. Derfor er adgang til lufthavnen og motorvejene også altid med i regnestykket.

Det samme gælder adgangen til medarbejdere. De højtkvalificerede – uanset om det er faglærte, akademikere eller specialister, forklarer Torsten Steenholt.

– Som en tung vidensvirksomhed er arbejdskraft helt afgørende, når vi kigger på, hvor vi skal placere eller udvide forretningen. Vi overvejer det virkelig grundigt hver eneste gang, siger han.

Læs også: Nye tal: Fremgang i Danmark trods lavere international vækst

Danmark er mere end ok

Den seneste store udvidelse var af produktionen i Avedøre. For et tre-cifret millionbeløb. I 2020 investerer Chr. Hansen i endnu en udvidelse i Danmark. Og sideløbende er medarbejderstaben vokset med cirka 10 procent om året.

Gået på klingen er Torsten Steenholt enig i, at Danmark er et ”mere end ok” produktionsland. Her nyder Chr. Hansen godt af blandt andet det kulturelle element, der gør, at virksomheder som for eksempel Novo Nordisk og Leo­Pharma deler erfaringer med hinanden men også medarbejdere, der nemt kan skifte job mellem virksomhederne.

Men Chr. Hansens koncern­direktør synes også, hans virksomhed bidrager positivt til Danmark.

Læs også: Eksporten trodser global modvind

Vi sikrer velstanden

– Vi giver meget tilbage. Rent økonomisk er vi en stor arbejdsgiver med mange arbejdspladser, og vi laver hele tiden flere. Det betyder penge i indkomst- og virksomhedsskat. Vi har også en skov af underleverandører herhjemme til produktionen – og endnu flere, hver gang vi kører store byggeprojekter, siger Torsten Steenholt.

Særligt beskæftigelsen er det, han hæfter sig ved, i snakken om virksomhedernes bidrag til Danmark.

– Virksomhederne sikrer den velstand og offentlige sektor, vi har og elsker. Men også de arbejdspladser, der er sikre, sjove og reelt udviklende for de mennesker – vores medarbejdere – der jo bruger en stor del af deres liv hos os, siger han.

Flyver Chr. Hansens koncern­direktør endnu højere op i helikopteren, ser han ned på en global biotech-virksomhed, der er tilstede i 33 lande, sælger til 180 og har potentiale til at forbedre livet på kloden – og nu er anerkendt for det som den mest bæredygtige i verden.

– Vores produkter bidrager til mindre CO2-udledning, mindre brug af antibiotika, færre pesticider og mindre madspild. Vi er en virksomhed, det virkelig giver mening at arbejde for – og som Danmark kan være stolt af, siger Torsten Steenholt.

Læs også: Antallet af forgæves rekrutteringer er det højeste i 10 år

Fakta

Chr. Hansen A/S

Grundlagt i 1874

Verdensomspændende bioscience-­virksomhed, der producerer bl.a. bakteriekulturer og enzymer

Hovedkontor og tre fabrikker i Danmark, kontorer i 33 lande, produktion i 16 lande

3.400 medarbejdere i alt – heraf 1.600 i Danmark

Omsætning 2017/2018: Ca. 8,2 mia. kr.

Anne Ginderskov Hansen

Anne Ginderskov Hansen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4841
  • Mobil +45 4079 5870
  • E-mail angh@di.dk

Relateret indhold