Debatindlæg: Lars Lindskov, adm. direktør i Lindskov Communication,  undrer sig over den uretfærdige konkurrence mellem private virksomheder og det offentlige.

Foto: Thomas Arnbo
08.04.19 DIB Nyheder

Debat: Kan vi få fair konkurrence med det offentlige?

Der er betydelig uretfærdig konkurrence mellem private virksomheder og det offentlige, skriver adm. direktør Lars Lindskov, Lindskov Communication i et debatindlæg med eksempler fra sin hverdag.

I Lindskov Communication hjælper vi virksomheder og organisationer i dialogen med det offentlige blandt andet i forbindelse med offentlige udbud. Vi ser, at offentlige udbud er i fokus hos politikerne. Men i praksis er der en tydelig uretfærdig konkurrence mellem de private virksomheder og det offentlige

For eksempel har vi en mindre, men meget innovativ anlægsgartner som kunde. Med en patenteret tysk maskine kan hans virksomhed rense sand på blandt andet legepladser og idrætsanlæg.

Men virksomheden har svært ved at komme ind på markedet i Danmark, fordi kommunerne blokerer for nytænkning og anvender egne medarbejdere til opgaveløsningen. Virksomheden opererer også i Sverige. Her oplever de ikke de samme udfordringer.

Vi rådgiver også private projektudviklere, der kan løfte anlægsopgaver i kommunalt regi. Men her vil kommunerne selv udvikle bolig- eller byområder i stedet for at udbyde opgaverne til udviklerne efter fastsatte vilkår og rammebetingelser.

Hos os beskæftiger vi 20 medarbejdere og projektkonsulenter, der rådgiver virksomheder blandt andet inden for bygge- og anlægsbranchen, energi og forsyningssektoren samt inden for velfærdsområder.

Det betyder, at vi får et stort indblik i, hvordan konkurrencen er mellem de private virksomheder og eksempelvis kommunerne.

Sagen er grotesk, for efter vores opfattelse er der tale om rendyrket offentligt opgavetyveri og unfair konkurrence, som regeringen ellers siger, den er imod. Lars Lindskov, adm. direktør Lindskov Communication

Et andet eksempel er en virksomhed, som udvikler løsninger inden for velfærdsopgaver i social- og sundhedssektoren. Team Olivia har både ordninger til borgere med handicaps samt sociale botilbud og opholdssteder med undervisning for unge med udfordringer på hjemmefronten.

Her har Socialdemokratiet meldt klart ud, at man ikke må tjene penge på børn, og kræver tilbuddene hjemtaget til kommunerne.

Men er de 1.500 medarbejdere i denne ekstremt engagerede virksomhed med godt omdømme så uegnede til at løse opgaver inden for undervisning, omsorg og handicapservice?

Et tredje eksempel er en teknisk virksomhed, der er under angreb fra en statslig styrelse, som er i gang med at etablere et skattefinansieret referencenet af satellittjenester, hvor der allerede eksisterer fri konkurrence mellem en række private udbydere.

Området er så teknisk, at man fra statens side har dækket sig ind under både rumfartsprogram og fælles-offentlig digitaliseringsstrategi. Efter virksomhedernes og bureauets opfattelse er der efter efterkommet aktindsigt også tale om omgåelse af EU-udbud.

Sagen er grotesk, for efter vores opfattelse er der tale om rendyrket offentligt opgavetyveri og unfair konkurrence, som regeringen ellers siger, den er imod.

Alle ovenstående virksomheder og mange andre søger til bureauet for at få bistand til at skabe relationer, dialog og forståelse om deres løsninger, idet de ofte oplever en ideologisk præget skepsis eller administrative forhindringer, når de byder på offentlige opgaver.

Jeg oplever f.eks. at enkelte dårlige eksempler blandt private virksomheder misbruges til at forhindre en regulær konkurrence mellem offentlige og private leverandører, mens den offentlige sektors fejl og mangler ikke har konsekvenser ved udbud og kontrolbud.

Det er et problem for både virksomhederne og for samfundet.

Læs også: Blog: Hjemtagningsfarce i Sønderborg og København

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold