Ejerleder Jeppe Troelsen (TV) har gjort civilingeniøren Bo Hammer Pedersen til medejer af Aviatec ApS.

Foto: Lars Horn/Baghuset
24.04.19 DIB Nyheder

Den første akademiker giver afkast på flere måder

Aviatecs ejerleder Jeppe Troelsen valgte helt bevidst at satse på sin egen modsætning, da han fik brug for flere kræfter i ledelseslaget. Ansættelsen af civilingeniøren Bo Hammer Pedersen giver i dag afkast på flere måder. Find tre gode akademikerråd i bunden af artiklen.

Mange mindre industrivirksomheder går i en stor bue udenom akademikere, når de hyrer nyt personale. Den strategi bør de måske genoverveje. For en akademiker kan nogle gange give virksomheden et nyt modspil – og det kan skabe kontante resultater.

Det mener i hvert fald Jeppe Troelsen, der står bag Aalborg-virksomheden Aviatec ApS, som er en mindre, men alligevel international aktør inden for friktionssvejsning.

For knap to år siden ansatte Jeppe Troelsen sin første akademiker i form af civilingeniøren Bo Hammer Pedersen. Han blev hentet ind i ledelsen, og det har både ændret virksomhedens arbejdskultur – og sat en stopper for den resultatmæssige negative kurs, virksomheden ellers var på, forklarer ejerlederen.

- Jeg tegner stadig virksomheden som direktør. Men jeg har reelt fået en COO (Chief Operating Officer, red.) ind, som står for meget af det praktiske arbejde, siger Jeppe Troelsen og fortsætter:

- Der er i dag kommet meget mere struktur på processerne. Og det har ikke bare givet mig mere ro i maven, men også medført en omsætningsfremgang, som betyder, at vi vender et underskud i 2017 til positive tal i 2018, siger Jeppe Troelsen.

Jeppe Troelsen kan nu koncentrere sig om sin egen faglighed, og ikke mere bøvle med nogle af de ledelsesmæssige udfordringer, han aldrig følte sig helt hjemme i. Jeppe Troelsen fokuserer på eksempelvis produkt- og teknologiudvikling, mens hans nye højre hånd tager sig af ting som produktions- og ressourceplanlægning, ordrehåndteringen samt kommunikationen med alt fra kunder til bank og revisor.

En akademiker kan ofte levere kvalificeret modspil, forklarer Dorthe Gram Nybroe, chef for SMV og iværksætteri i DI.

Jeppe var parat til at slippe tøjlerne. Det viste mig noget om seriøsiteten – og det har været en grundforudsætning for, at vi er nået langt på kort tid Bo Hammer Pedersen, civilingeniør og medejer af Aviatec ApS

Chefen var klar i spyttet

Det kan måske lyde risikabelt at lukke en udenforstående ind i kernen af en ejerledet familievirksomhed. Det har det dog ikke været, lyder det fra civilingeniøren Bo Hammer Pedersen. Årsagen skal blandt andet findes i, at Jeppe Troelsen var meget klar i spyttet, da han slog stillingen op.

- Jeg har tidligere arbejdet sammen med andre ejerledere, som havde svært ved at give slip på det sjove. Det var udfordrende. Aviatecs tilgang var anderledes afklaret og gennemtænkt. Jeppe var parat til at slippe tøjlerne. Det viste mig noget om seriøsiteten – og det har været en grundforudsætning for, at vi er nået langt på kort tid, siger Bo Hammer Pedersen.

Medejerskab del af aftalen

Et andet vigtigt element var, at Jeppe Troelsen var villig til at lade en del af ejerskabet indgå i samarbejdsaftalen. Bo Hammer Pedersen vil ikke kalde det ”afgørende”, at han i dag har fået lov til at købe en fjerdedel af Aviatec, men det har alligevel været en faktor. Mest af alt fordi det viste Bo Hammer Pedersen, at Aviatec var ledet af en person, som havde et reelt ønske om, at tingene skulle køres anderledes fremadrettet.

Selv om Jeppe Troelsen længe vidste, at han skulle lægge opgaver fra sig, hvis virksomheden skulle udvikles, tog processen lang tid. De første tanker startede for syv-otte år siden.

- Jeg sparrede med en coach, for at finde ud af hvilken retning jeg skulle tage det hele. I sidste ende stod det klart, at jeg havde brug for nye kræfter – men også at de nye kræfter skulle indeholde noget helt andet end det, jeg selv stod for. Da jeg først blev bevidst om det, kunne jeg pludselig målrette arbejdet med at finde den rigtige kandidat, siger Jeppe Troelsen.

Og det var sådan, det endte med at blive en akademiker, som Jeppe Troelsen både efterspurgte og fik. Og idet Jeppe Troelsen også kunne stille noget af ejerskabet på højkant, fik han gjort ansøgerfeltet endnu skarpere, vurderer han i dag.

Satser på forskelligheden

I dag er Aviatec på vækstkurs. Spørger man den akademiker, som har været med til at dreje roret i den retning, peger han på det helt centrale i, at virksomhedens ledelse satser på forskelligheden. Det er netop her, hvor det i Bo Hammer Pedersens optik giver mening at tage en akademiker ind i en mindre industrivirksomhed.

- Man skal selvfølgelig have nogle grundlæggende værdier til fælles. Det handler for eksempel om, at vi er enige om, at man skal behandle andre mennesker ordentligt og med respekt. Men derudover vil forskellighederne ofte være en fordel, siger Bo Hammer Pedersen og tilføjer:

- Det er lidt som at være to kaptajner på et skib. Det nytter ikke, at begge går rundt i bunden og leder efter huller. Den ene skal op på dækket og spejde mod horisonten. Men så kan der også ske ting og sager, for så kan det hele pludselig gå stærkt.

I Nordjylland har man gode erfaringer med at få akademikerne ind i industri- og handelsvirksomhederne. Projekt får flere offentlige støttekroner, efter at 500 akademikere er kommet i job.

Foto: Erhvervshus Nordjylland

Fakta

Tre gode akademiker-råd

1 SØG INSPIRATION

Brug dit netværk, hvis du over­vejer, om du vil kunne drage nytte af en akademiker i virksomheden. Har andre gjort noget lignende? En god kaffeaftale kan gøre dig klogere.

2 FÅ ASSISTANCE

Købet af god rådgivning kan være altafgørende. Både til at finde den rigtige – og for at være sikker på, at man selv er klar til at slippe tøjlerne.

3 LOK MED EJERSKAB

Hvis man vil ryste de allerbedste kandidater ud af busken, bør man overveje at lokke med, at man vil sælge en del af ejerskabet. Mindre kan også gøre det, men tænk tanken.

Kilder: Jeppe Troelsen, Bo Hammer Pedersen (Aviatec) og Dorthe Gram Nybroe (DI)

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold