Flere end 300 lærlinge dyster mellem gnister og træsplinter
DM i erhvervsuddannelser – Skills 2019 – i Næstved er fuld af rollemodeller for unge, der efter folkeskolen skal vælge retning. Katrine Mosbech Søndergaard konkurrerer d. 4., 5., og 6. april i automatikteknik som eneste kvinde i et traditionelt mandefag.
Duften af træ blander sig med lugten af våd beton og brændt plastik i hal 3 i Arena Næstved.
Starten er gået til tre-dagskonkurrencen DM i Skills 2019, hvor flere end 300 unge lærlinge fordelt på 43 fag skal konkurrere om at vise deres bedste evner i lige dét, de er gode til.
Deltageren Katrine Mosbech Søndergaard blev i starten af året udtaget til konkurrencen af sin erhvervsskole Mercantec og af Grundfos A/S, hvor hun er i lære som automatiktekniker.
- De synes, at jeg er en god rollemodel for andre unge, og at jeg er god til at vise mit fag frem især som kvinde i et mandefag, siger den unge automatikteknikerlærling.
Læs også: DI: Endelig vælger flere unge erhvervsuddannelserne
Det handler om at vise, hvad erhvervsuddannelserne faktisk kan Merete Riisager, undervisningsminister
Den faglige stolthed skal spredes
Ved indgangen til arenaen skærer gourmetslagterne om kap, og melet står om ørerne på bagerne. Her forklarer undervisningsminister Merete Riisager, hvordan DM i Skills skal sprede lysten til at tage en erhvervsuddannelse.
- Jeg håber, deltagerne tager den faglige stolthed, der ligger i et event som DM i Skills, med hjem til deres arbejdspladser og kammerater. Det handler om at vise, hvad erhvervsuddannelserne faktisk kan, siger hun.
I den anden ende af området, i hal 4 dyster automatikteknikerne i en øredøvende larm. Det er nemlig også her, klejnsmedene og mekanikerne konkurrerer.
Blandt dem går hundredevis af folkeskole- og efterskoleelever fra stand til stand for at følge med i konkurrencerne.
Katrine Mosbech Søndergaard fortæller, at automatikteknikerne får tre forskellige opgaver, som de skal løse inden lørdag – og at tilskuerne er meget interesserede i at følge med i processen.
- I dag er opgaven at bygge og programmere en lille maskine, der skal køre på en bestemt måde. Men det sværeste er næsten ikke at svare på spørgsmål fra publikum. Det må man nemlig ikke, siger hun.
Katrine Mosbech Søndergaard begyndte på en erhvervsuddannelse, fordi hun kan lide at bruge både hænder og hoved på samme tid. Det var dog ikke i første hug, hun fandt sin plads. Først læste hun til dyrepasser, som viste sig ikke at være det rigtige.
- Det kan godt være, man ikke vælger rigtigt første gang – det gjorde jeg heller ikke – men så får man prøvet noget og sporet sig ind på sine interesser, siger hun.
Læs også: Otte skolehjem gør det nemmere at søge læreplads langt væk hjemmefra
Erhvervsfrø sået til fremtidens håndværkere
Pumpekoncernen Danfoss A/S har udtaget automatiklærlingen Jonas Stengaard Pedersen til at deltage i årets DM i Skills. Han er én lærling ud af de 130-40 lærlinge og elever, som Danfoss er med til at uddanne.
Og Burkhard Winski, uddannelseschef i Danfoss, er taget til Næstved for at støtte sin lærling.
Ude foran hal 4, hvor tilskuerne spiser deres madpakker i solen, er larmen forsvundet. Her fortæller Burkhard Winski, at han er sikker på, at DM i Skills giver de unge et godt indblik i, hvad man kan lave med en erhvervsuddannelse
- Vi sår forhåbentligt en masse frø hos de unge mennesker, som på et eller andet tidspunkt vil komme frem, når de skal tage et valg om uddannelse, siger Burkhard Winski.
Læs også: Mikkeline har fået tre tilbud om lærepladser
Arbejdsbukser eller hvid kittel
Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri (DI), håber på, at DM i Skills kan være med til at skaffe flere faglærte til virksomhederne, der allerede nu mangler dem.
- Vi kan se, at der er flere, der søger erhvervsuddannelserne i de områder i landet, hvor DM i Skills har været afholdt, siger hun.
DI’s erhvervsuddannelseschef peger på, at mængden af fag, de unge bliver præsenteret for til DM i Skills, er en fantastisk måde at vise alsidigheden inden for erhvervsuddannelserne.
- Uanset om man er til arbejdsbukser eller hvid kittel. Uanset om man er til træ, metal, elektronik, cement, fødevarer eller hår! Her er svaret på stort set alles drømme og interesser, siger Lone Folmer Berthelsen.
Læs også: Mønsterbryder kåret til årets lærling i hovedstaden
Se listen over årets vindere af DM i Skills her