10.04.19 DI Business Nyheder

Nye tal: Forbrugerpriserne steg, fordi udsalget sluttede

Det blev dyrere at gå på indkøb i marts. Det skyldes ikke mindst, at vinterudsalget sluttede i februar. Men danskerne fik sidste år flere penge til forbrug.

Forbrugerpriserne steg i marts med 1,2 procent i forhold til samme måned sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Stigningen er en smule større end i februar. Det er blandt andet priserne på tøj og sko, der løfter det samlede prisindeks fra februar til marts.

- Det er blevet en smule dyrere at være dansker. Men lønningerne er steget endnu mere. Sidste år fik hver eneste dansker i gennemsnit 6.000 kr. mere til forbrug, når vi tager højde for prisstigningerne, siger Morten Granzau, cheføkonom i Dansk Industri.

- Det blev dyrere at gå ud og shoppe i marts. Det skyldes, at vinterudsalget i butikkerne sluttede i februar og nye kollektioner. Det har være med til løfte forbrugerpriserne, siger Morten Granzau.

- Danskerne har gode muligheder for at øge forbruget. Det ændrer den beskedne stigning i forbrugerpriserne ikke på. De fleste har et arbejde, og renterne er lave. Men vi er generelt forsigtige med at øge forbruget. I dag bruger vi kun godt 94 kr., hver gang vi tjener 100 kr. Før krisen i 2008  brugte vi 106 kr. for hver 100 kr., vi tjente. Der levede vi for lånte penge, siger Morten Granzau.

DI forventer, at privatforbruget vil stige med ca. 2½ pct. i år og næste år.

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk
Relateret