Samhandlen mellem EU-landene styrker EU's samlede eksport til resten af verden - og  dermed også dansk eksport ud af Europa.

Foto: Getty Images
17.04.19 DIB Nyheder

Rekord: Eksport giver job til 825.000 danskere

Aldrig før har dansk eksport medført så mange arbejdspladser i Danmark. To tredjedele af arbejdspladserne afhænger af salg til EU’s indre marked. Det  understreger, hvor vigtigt EU-samarbejdet er for danske virksomheder og dansk økonomi, påpeger Dansk Industri.

Aldrig før har dansk eksport medført så mange arbejdspladser i Danmark. To tredjedele af arbejdspladserne afhænger af salg til landene i EU’s indre marked. Det  understreger, hvor vigtigt EU-samarbejdet er for danske virksomheder og dansk økonomi, påpeger Dansk Industri.

Dansk eksport gav i 2018 arbejde til 825.000 danskere – og det er ny rekord, viser en ny analyse fra Dansk Industri. Tallene viser, at væksten i Danmark over de seneste 20-30 år har svinget i takt med væksten i resten at verden, men også, at ca. to tredjedelen af eksporten i dag går til andre EU-lande.

- EU har enormt stor betydning for dansk eksport, siger Peter Bay Kirkegaard, som er seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

Han er ikke i tvivl om, at eksporttallene og beskæftigelsen ville se helt anderledes ud, hvis Danmark ikke var medlem af EU. Det skyldes især tre ting:

- For det første har vi som EU-medlem fri adgang til det indre marked, som er et af verdens største markeder, men for et par år siden var vi vist en smule større end USA), uden told eller andre barrierer. For det andet har EU indgået en lang række gode handelsaftaler med lande uden for EU – bl.a. Japan og Canada, som betyder, at danske virksomheder også har god adgang til deres markeder, fortæller Peter Bay Kirkegaard.

Storbritannien havde regnet med, at de kunne kopiere de handelsaftaler, som EU har lavet med andre lande. Peter Bay Kirkegaard, Seniorchefkonsulent

Brexit truer 65.000 arbejdspladser

En betydelig del af de eksportrelaterede job i Danmark afhænger af samhandlen med Storbritannien. Det drejer sig om i alt ca. 65.000 jobs i både eksportvirksomheder og andre virksomheder, der leverer varer og serviceydelser til eksportvirksomhederne.

Hele turbulensen om brexit skaber netop nu stor usikkerhed om den del af den danske eksport, men situationen er langt værre for de britiske end for de danske virksomheder, som trods alt har andre markeder at satse på, mener Peter Bay Kirkegaard.

- Storbritannien havde regnet med, at de kunne kopiere de handelsaftaler, som EU har lavet med andre lande. Men selv om Storbritannien er et stort land, kan de slet ikke forhandle med samme vægt som et samlet EU. Derfor behøver et land som f.eks. Japan heller ikke at give dem de samme gode vilkår, siger han.

Danmark kan ikke forhandle alene

Det samme ville gælde for Danmark, hvis vi ikke var medlem af EU.

- Så ville vi være i samme situation som f.eks. Norge, der måske godt kan forhandle en helt smal aftale om at sælge fisk til Kina. Men eksportmarkederne er i dag meget mere sammensatte – og for en lille, eksportafhængig økonomi som en danske, ville den slags småaftaler ikke batte ret meget, understreger han.

EU har i dag handelsaftaler med langt over 100 lande. Både rige lande, hvor aftalerne sikrer EU-landene bedre handelsbetingelser – og aftaler med udviklingslande, som omvendt sikrer fattige lande fair afsætningsmuligheder på EU-markedet. 

EVENT

Kom til EU-debat hos Vestas

Den 26. maj skal danskerne stemme til Europa-Parlamentet.

Parlamentet kommer til at spille en afgørende rolle for danske virksomheders muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark.

DI og CO-industri inviterer derfor til erhvervspolitisk debat med valgets spidskandidater.

Debatten er gratis og foregår på Vestas i Ringkøbing.

Tilmeld dig her  

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold