En gruppe borgmestre fra Mexico henter inspiration til bæredygtige løsninger i Danmark, her hos Arcon-Sunmark solvarmeanlæg ved Hedensted sammen med præsentationsturens øvrige deltagere.

Foto: Acron-Sunmark
16.05.19 DIB Nyheder

Danske virksomheder skal lære Mexico om solens kraft

Mexico investerer stort i en grønnere energisektor - og har et godt øje til danske energiløsninger. Mexicanske borgmestre har netop rejst rundt i Danmark og set på bl.a. solvarme fra Arcon-Sunmark.

11.000m2 solvarmeanlæg installeret af den danske virksomhed Arcon-Sunmark er hovedattraktionen hos Hedensted Fjernvarme – og grunden til, at en gruppe mexicanske borgmestre og topembedsmænd i sidste uge lagde vejen forbi.

- Vi er i Danmark, fordi vi vil lære mere om bæredygtighed, og hvordan vi kan blive mere effektive, når det gælder vores energiforbrug, sagde direktøren for energiudvikling på det regionale ministerium for økonomisk udvikling i Nuevo León, Jorge Gorozpe Velázquez.

Mexico har masser af sol, men har brug for at kunne udvinde den energi til varme- eller køleanlæg - og den kunne for eksempel komme fra en installation som den i Hedensted Fjernvarme mellem Vejle og Horses.

- Vi ønsker at lære om de energiprojekter, som Danmark har og se, hvordan vi i Mexico kan følge eksemplet, så vi kan være mere energieffektive, sagde Jorge Gorozpe Velázquez.

Vi er stolte over at kunne dele vores erfaringer og viden med delegationen fra Mexico. Thomas Karst, adm. direktør, Arcon-Sunmark

Sol som procesvarme

Arcon-Sunmark har allerede installeret et stort solvarmeanlæg i Mexico. Det gjorde virksomheden i 2016 til en kobbermine, som bruger solens energi til at producere procesvarme til udvinding af kobber i minen.

Thomas Karst, CEO i Arcon-Sunmark forklarer, at storskala-solvarme er kendetegnet ved at være konkurrencedygtigt i økonomisk forstand, fleksibelt i forhold til anvendelsesmuligheder, fungere under ekstreme klimatiske forhold - og så selvfølgelig fuldstændig rent.
- Vi er stolte over at kunne dele vores erfaringer og viden med delegationen fra Mexico, og vi håber, at besøget kan bidrage til, at man i Mexico finder en god og bæredygtig løsning på landets stigende energibehov, siger han.

Besøg kan gavne eksporten

Udfordringen i Mexico er, at en hastigt voksende økonomisk udvikling i landet - kombineret med en stigende købekraft - stiller nye krav til energiforsyningen.

Delegationen kommer fra nogle af landets største delstater som for eksempel Mexico City, der har omkring 25 millioner indbyggere.
Når de mexicanske gæster i disse uger rejser rundt i Danmark, er det for at opleve de tilgængelige teknologier, der kan levere vedvarende energi til millioner af mexicanere. Det er sker i samarbejde mellem Dansk Industri, den danske ambassade i Mexico og State of Green.
Den danske ambassadør i Mexico, Lars Steen Nielsen, er overbevist om, at besøget er med til at fremme danske løsninger i Mexico - til gavn for dansk erhvervsliv.

- Det gør en afgørende forskel, at mexicanerne har besøgt og set Hedensted Fjernvarme, når de skal vælge løsninger. Så vil et firma som Arcon-Sunmark automatisk være en af de virksomheder, de tænker på, sagde han.

Sol og vind er fremtiden i Mexico

Ud over masser af sol har Mexico også gode muligheder for at udvikle sin vindenergi-sektor, og landet er klar til at bruge penge på det.

De kommende 15 år vil se store investeringer i den mexicanske energisektor. 24 procent af de anslåede investeringer forventes i vindprojekter og 13 procent i solprojekter, anslår USAs handelsministerium.

- For staten Nuevo León, hvor jeg kommer fra, er det vigtigt at tiltrække større vindprojekter, og Vestas er en af de største spillere globalt. Så vi vil se, hvad de laver og se, hvordan vi og andre stater kan anvende såvel som tiltrække andre vindprojekter til landet. Dette er vigtigt for udviklingen af vedvarende energi, sagde direktøren for energiudvikling på det regionale ministerium for økonomisk udvikling, Jorge Gorozpe Velázquez.

De mexicanske gæster besøger – udover Hedensted Fjernvarme – også Ørsted, Vestas, Semco Maritime, PolyTech, AVK og LEGO House.

Danske virksomheder har mulighed for at deltage i en opfølgende erhvervsdelegation til Mexico til september.

Læs også: Virksomheder satser på bæredygtig forretning

Skrevet af:

Rasmus Emil Graversen

Hans Peter Slente

Hans Peter Slente

Fagleder for grøn energieksport

  • Direkte +45 3377 3722
  • Mobil +45 2949 4594
  • E-mail hps@di.dk

Relateret indhold