Europa-Parlamentets 751 medlemmmer, der efter brexit bliver til 705 medlemmer, har stor betydning for, hvordan den handelspolitiske agenda udvikler sig i Europa.

Getty Images
21.05.19 DIB Nyheder

DI: EU’s arbejde for frihandel skaber job og velstand

EU og Europa-Parlamentet spiller en afgørende rolle for danske muligheder for eksport og job, mener DI.

Uden EU’s kamp for global og reguleret frihandel ville danske virksomheder have væsentligt sværere ved at afsætte deres varer og skabe job og indtjening til Danmark. Derfor er det også helt afgørende, at de 705 fremtidige medlemmer af Europa-Parlamentet bakker op om frihandelsdagsordenen – ikke bare i EU, men i hele verden. Sådan lyder det fra DI’s afsætningspolitiske chef Peter Thagesen.

– EU er simpelthen afgørende for Danmark og de danske virksomheders eksportmuligheder. EU’s mange handelsaftaler betyder, at der er færre handelsbarrierer for danske eksportvirksomheder, som hvert år eksporterer varer og tjenester for 1.100 mia. kr., siger han.

Han peger konkret på, at EU’s handelsaftale med Japan, der er verdens tredjestørste økonomi, har potentiale til at løfte dansk eksport til landet med op mod 11 mia. kr.

Læs også: Ro på – EU går ikke i Trumps fodspor

Flere gyldne handelsaftaler på vej

Den gode nyhed er, at der kan være mere i vente. EU forhandler i øjeblikket frihandelsaftaler med blandt andre Australien, New Zealand og en række sydamerikanske lande, der er del af handelsblokken Mercosur.

Samtidig spiller EU en vigtig rolle i modernisering af verdenshandelsorganisationen WTO, hvor EU arbejder for færre barrierer for handel og udenlandske investeringer.

For at aftalerne kan blive til virkelighed, kræver det imidlertid, at der også i Europa-Parlamentet er opbakning til dem. Derfor vil det også være rigtig godt, hvis tænketanken VoteWatchs prognose for det fremtidige Parlaments holdning til frihandel holder stik, mener Peter Thagesen.

– Det sidste, vi har brug for, er et Europa-Parlament, der vælger protektionisme over den regulerede frihandel, der har skabt millioner af arbejdspladser og indtægter til Europa. Et mere protektionistisk Europa vil på sigt også være et fattigere Europa, siger Peter Thagesen.

Ifølge Erhvervsstyrelsen kan en tredjedel af Danmarks vækst i bruttonationalproduktet (BNP) siden 1992 tilskrives øget international handel. Det svarer til, at global og reguleret frihandel har gjort en gennemsnitlig husstand i Danmark 90.000 kr. rigere hvert år.

Læs også: Unge mener, EU gavner Danmark – men stemmer ikke

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold