I tæt samarbejde med den sydafrikanske partner National Business Initiative (NBI) arbejder DI målrettet på at uddanne flere faglærte unge til Sydafrika.

Foto: NBI
28.05.19 DIB Nyheder

DI udvikler Sydafrikas lærlinge

Dansk Industri er med i partnerskaber om at forbedre erhvervsuddannelser og kendskabet til den danske model.

Dansk Industri (DI) ser et stort potentiale i Sydafrika, også når det kommer til udviklingen af arbejdsmarkedet og landets erhvervsuddannelser.

Ét af DI’s projekter under det strategiske partnerskab i Sydafrika er et uddannelsesprojekt sammen med DI’s sydafrikanske samarbejdspartner NBI (National Business Initiative).

DI støtter projektet med danske erfaringer fra samarbejde mellem virksomheder og fagskoler. NBI bruger det på seks sydafrikanske erhvervsskoler

– Vi skal styrke erhvervsskolerne ved at fokusere på en integration af teoretisk og praktisk uddannelse, så de unge er klar til arbejdsmarkedet, fortæller Makano Morojele, leder af social bæredygtighed fra NBI.

Projektet kører i tre år, hvor målet er at få uddannet 1.260 solvarme- og solcelleinstallatører. En bred vifte af sydafrikanske organisationer, banker og fonde støtter også projektet.

Dertil arbejder DI på at styrke kendskabet til den danske aftalemodel – samarbejdet mellem arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger. Det sker i fællesskab med fagforbundet 3F og Ulandssekretariatet. DI var i februar med ved åbningen af et 3F-kontor i Johannesburg.

Læs også: Ventilkoncern tredobler omsætningen i Sydafrika

Bedre samarbejde mellem offentlig og privat

– På langt sigt er målet at få ændret lovgivningen og få åbnet op for mere samarbejde mellem det offentlige og private, fortæller DI’s chef for international rådgivning af virksomheder, Jacob Kjeldsen.

Kommunerne sidder med de offentlige opgaver som eksempelvis vandforsyning og spildevandshåndtering og vil helst ikke lade private aktører komme ind som partnere, selvom der er masser af potentiale i et tættere samarbejde.

– Derfor er der behov for at sprede kendskabet til den danske model. Det skaber på sigt flere muligheder for private og ikke mindst danske virksomheder i landet, siger Jacob Kjeldsen.

Konsortiet er støttet med midler fra DANIDA i et strategisk partnerskab.

Læs også: Få fingre i Indiens milliardvækst

Fakta

Sydafrika 

Med en BNP på ca. 350 mia. dollar i 2017 har landet Afrikas stærkeste økonomi efter Nigeria. 

Finans, handel, videnstung industri, turisme, minedrift og landbrug dominerer.

Arbejdsløsheden i 2019 var 27 procent, 

38 procent for unge. 

ANC (African National Congress) har ledet landet, siden apartheidstyret blev væltet i 1994. 

Præsident Cyril Ramaphosa vil skaffe 100 mia. dollar i udenlandske investeringer. Herunder blandt andet 3 mia. dollar til forbedret vandforsyning og vedvarende energi. 

Udenlandske investeringer steg til 7,1 mia. dollar i 2018 fra 1,3 mia. dollar i 2017.

Skrevet af:

Esben Holst Harboe

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold