07.05.19 DIB Nyheder

Nye tal: Europæisk lavvækst kan ramme danske eksport hårdt

EU-Kommissionens prognose viser, at væksten i EU aftager. Det kan ende med at ramme dansk eksport hårdt. vurderer DI.

EU-Kommissionen har præsenteret en ny prognose for væksten i Danmark og resten af EU. Sidste år voksede EU-landenes samlede økonomi med 2,0 procent. Væksten i EU forventes at aftage til 1,4 procent i 2019 og 1,6 procent i 2020.

- EU-Kommissionens prognose viser desværre, at væksten i EU aftager til laveste niveau siden 2013. De økonomiske tillidsindikatorer er faldet kraftigt over det seneste år, og varsler lavere vækst. De svage tillidstal bunder i skuffende tal fra tysk industri, Italien i økonomisk bakgear, handelsstrid mellem USA og Kina samt fortsat uløste forhandlinger om brexit, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Prognosens gode nyhed er, at det europæiske opsving forsætter, selvom væksten bliver lavere end i de foregående år. Opsvinget har allerede varet i 6 år, og det har europæerne nydt godt af. 18 millioner er kommet i arbejde og ledigheden er faldet fra 11 til 6,4 procent. Væksten vurderes heldigvis, at være høj nok til at reducere ledigheden yderligere, siger Allan Sørensen.

Prognosen viser, at væksten er højest i Østeuropa, mens væksten bliver lavest i Italien og Tyskland. EU-Kommissionen forventer en vækst i dansk økonomi på 1,7 procent i 2019 og 1,6 procent i 2020.

- Dansk økonomi har fået en fin start på 2019. Industriproduktion, eksport og beskæftigelse ligger på et væsentligt højere niveau end i starten af 2018. Samtidig har forbrugerne en stærk privatøkonomi og dermed gode muligheder for at øge forbruget i de kommende år. Fortsætter de positive takter, er der lagt op til pæn vækst i dansk økonomi, siger Allan Sørensen.

- Vi er dog meget bekymrede over den lave vækst i Europa og verdensøkonomien. Lav vækst på eksportmarkederne, brexit og handelsstriden mellem USA og Kina kan desværre ende med at ramme dansk eksport hårdt, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for ca. 650 mia. kr. til markederne i EU.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold