21.05.19 DIB Nyheder

Nye tal: Forbrugertilliden er på højeste niveau siden september

Danskerne er blevet mere optimistiske, viser nye tal fra Danmarks Statistik, og det er godt nyt for erhvervslivet.

Forbrugertilliden går i maj frem til sit højeste niveau siden september sidste år, viser Danmarks Statistiks nye tal for forbrugerforventningerne. Forbrugertilliden ligger i maj på 5,9 mod 3,7 i april.

Optimismen kan skyldes konverteringsbølgen samt fortsat stigende lønninger. Forbrugernes positive syn på fremtiden er opløftende nyheder for dansk økonomi efter optrapningen af den amerikansk-kinesiske handelskonflikt og afmatning på flere vigtige eksportmarkeder, forklarer DI’s cheføkonom.

- Lavere renter på boliglån med en samlet værdi over 70 mia. kr. og flot vækst i købekraften betyder, at flere danskere sidder lunt i deres bolig, når man ser de næste år frem. Det giver forbrugerne ro og mere tro på
fremtiden, siger Morten Granzau, cheføkonom i DI.

Den øgede optimisme og fremgangen i danskernes privatøkonomi peger mod yderligere vækst i privatforbruget.

- Danskerne bruger i dag knap 94 kr. for hver 100 kr., som de får ind på lønkontoen. Så der er plads til et større forbrug i danskernes privatøkonomi, uden at det bliver for lånte penge. Vi forventer i vores nye prognose, at forbruget vokser med 2,4 pct. de næste to år, siger Morten Granzau.

Fortsat vækst i danskernes forbrug er vigtigt for udviklingen i dansk økonomi.

- Med øget usikkerhed i verdensøkonomien har danskernes forbrug særlig stor betydning for væksten i dansk økonomi. Amerikansk-kinesisk handelskrig, europæisk afmatning og et muligt hårdt brexit er faktorer, der kan ramme dansk eksport hårdt. Et fortsat stigende forbrug kan i så fald være redningskrans for væksten i dansk økonomi, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold