Både årstiden og økonomien står på sommer. Men på den økonomiske front truer koldfronterne med at skabe væsentligt andre forhold for Danmark og danske virskomheder, viser DI's prognose.

16.05.19 DIB Nyheder

Prognose: Økonomisk højsommer kan hurtigt blive ødelagt

DI’s prognose for dansk økonomi forudser fortsat fremgang i Danmark. Men fra nær og fjern truer kriserne med at skubbe økonomien af sporet.

Blodrøde aktiemarkeder, et no-deal Brexit, handelskrig mellem verdens økonomiske supermagter. Der er nok af trusler mod verdensøkonomien i disse dage. Bliver en del af disse til fuldkomne kriser, kan det koste Danmark dyrt og sende økonomien i dørken.

Det fremgår af DI’s prognose for dansk økonomi, der forudser en ualmindelig usikker periode i dansk og internationale økonomi, der kan blive ramt af alt fra vilde Trump-tweets til mere nære problemer som mangel på medarbejdere i øst og i vest. 

I udgangspunktet forudser DI’s prognose, at dansk økonomi vil klare skærene og vokse med pæne 1,8 procent i indeværende år og 1,7 procent i 2020. Men det er i en situation, hvor de mange trusler mod den internationale økonomi ikke materialiserer sig og bliver til full-blown kriser, fortæller direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

- Vores skøn for væksten i dansk økonomi forudsætter, at vi hverken rammes af en større international krise, en svag udvikling i eksporten eller af yderligere vanskeligheder med at skaffe medarbejdere. Det er en knivsæg økonomien balancerer på, siger han.

Læs hele prognosen fra DI. 

Nedgang i verden kan koste Danmark dyrt

De usikre tider understreges af den seneste risikoanalyse fra Oxford Economics, der vurderer, at sandsynligheden for en opbremsning i verdensøkonomien er øget betydeligt. De globale risici hælder klart til den negative side.

Kommer der en nedgang i verdensøkonomien kan det ifølge DI’s analyse betyde, at den danske BNP-vækst vil blive reduceret til 1,1 procent i 2019 og 1,2 procent i 2020. Det vil i kroner og øre betyde, at det danske bruttonationalprodukt ved udgangen af 2020 vil være 27 milliarder kroner lavere og beskæftigelsen 35.000 lavere end i det mere optimistiske hovedscenario.

DI’s prognose påpeger dog også, at såfremt du alene kigger på de seneste danske nøgletal, så ser alt ting indtil videre ganske positivt ud.

I januar steg antallet af lønmodtagere med godt 8.000 i forhold til måneden før, hvilket er den højeste stigning nogensinde. Og industriens produktion og omsætning viser også kraftig fremgang – ligesom eksporttallene viser en gunstig udvikling, dog med et ret skuffende tal for den seneste måned.  Og langt om længe er forbrugerne også begyndt at bruge lidt flere penge.

- Det går faktisk ganske godt lige nu. Det er også derfor, at vi i vores hovedscenario for dansk økonomi forventer en ganske pæn vækst. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det er under forudsætning af, at der ikke opstår en international økonomisk krise og at virksomhederne har adgang til medarbejdere med de rette kvalifikationer, siger Kent Damsgaard.

Han så gerne, at der var bred forståelse for den usikre situation, som dansk og international økonomi befinder sig i.

- Det er i de gode økonomiske tider, at vi skal ruste os til de dårligere tider. Derfor er det også vigtigt, at politikerne er opmærksomme på, at der skal være noget økonomisk krudt tilbage til, hvis krisen rammer, siger Kent Damsgaard. 

Læs også: Nye tal: Dansk økonomi balancerer på en knivsæg

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold