EU er afgørende for danske virksomheders muligheder for at handle frit på tværs af grænserne både inden og udenfor EU's grænser.

21.05.19 DIB Nyheder

Tænketanke: Ro på – EU går ikke i Trumps fodspor

Selvom de nationalistiske partier i mange EU-lande står til markant fremgang ved det kommende Europa-Parlamentsvalg, vil det ikke bremse EU’s kamp for global frihandel, mener tænketanken VoteWatch og Tænketanken Europa.

Der er godt nyt til alle tilhængere af frihandel. Selvom valget til Europa-Parlamentet 26. maj ser ud til at blive en stor succes for nationalistisk orienterede politikere i mange europæiske lande, vil det ikke rokke afgørende ved EU’s rolle som forkæmper for en verden, hvor varer og tjenester kan flyde frit over landegrænserne.
 

Sådan lyder den optimistiske konklusion fra den uafhængige og toneangivende tænketank Vote­Watch, der har specialiseret sig i at undersøge, hvordan medlemmerne af Europa-Parlamentet placerer deres stemme. Og – ikke mindst – hvordan fremtidens kandidater kan forvente at gruppere sig og forholde sig til blandt andet handelspolitikken.

Ifølge VoteWatchs analyser vil et flertal på 60 procent af fremtidens europaparlamentarikere støtte op om en fortsættelse af EU’s arbejde for at fremme frihandel, i en tid hvor den amerikanske præsident Donald Trump og andre sætter spørgsmålstegn ved værdien af at kunne handle frit over grænserne. 22 procent vil være modstandere. De resterende må ifølge VoteWatch forventes at have et mere uafklaret syn på frihandels­agendaen, som kan skifte fra sag til sag.

– Konklusion er, at der ikke kommer til at ske et markant skift i en mere protektionistisk retning. Fremtidens Europa-Parlament vil overvejende også se positivt på frihandel, siger analysechef Davide Ferrari fra VoteWatch, der har kontor i Bruxelles.

Læs også: DI: God valgkamp – her er fem anbefalinger til politikerne

Brexit styrker frihandel

Han fortæller, at det positive syn på frihandel vil blive styrket, når Storbritannien forlader EU, og der ikke længere er 73 britiske medlemmer af Europa-Parlamentet. Det hænger sammen med, at de europaparlamentsmedlemmer fra det nationalkonservative britiske parti UKIP, der ofte har vist sig at forholde sig negativt til frihandel, også forlader parlamentet.

– Paradoksalt nok betyder brexit sandsynligvis, at der vil blive større opbakning til frihandel i Parlamentet, siger Davide Ferrari.

Læs også: Her er EU-politikernes topprioriteter

EU og Europa-Parlamentet spiller en afgørende rolle for danske
muligheder for eksport og job, mener DI.

Foto: Sif Meincke

Læs artiklen: DI: EU’s arbejde for frihandel skaber job og velstand

 

Protektionisme er vanvittigt

Det er dog ikke alle, der ser helt så fortrøstningsfuldt på fremtiden for Europas handelspolitik. Ifølge det konservative medlem af Europa-Parlament Bendt Bendtsen (K), der sidder i industriudvalget og er stedfortræder i udvalget for international handel, er der en bekymrende sværmen for protektionisme blandt dele af parlamentet.

–- Yderfløjene vinder frem. Og det gælder også de yderfløje, der helt åbenlyst tilslutter sig protektionisme. Det er vanvittigt, når vi tænker på, hvad det indre marked og handelsaftalerne har givet os, siger Bendt Bendtsen, der har været medlem af Europaparlamentet siden 2009 og sidder i EPP-gruppen, der traditionelt anses for at være parlamentets største tilhængere af frihandel.

Bendt Bendtsen påpeger, at EU’s frihandelsaftale med Sydkorea, der blev indgået i 2010, har resulteret i en øget EU-eksport til det asiatiske land.

– Det giver penge til skoler, børnehaver og hospitaler i medlemslandene. Det viser, hvordan der kan tjenes penge til fællesskabet, siger det konservative parlamentsmedlem, der ikke genopstiller ved valget til Europa-­Parlamentet i maj.

Læs også: Unge mener, EU gavner Danmark – men stemmer ikke

Trump har skubbet EU i en god retning

I sidste ende afhænger EU’s handelspolitik dog i høj grad også af, hvordan omverdenen agerer. Hvis samarbejdet med USA om frihandelsdagsordenen lider skibbrud, får det naturligt EU til at rette opmærksomheden andre steder hen, påpeger Bendt Bendtsen.

– Det har fået EU til at prøve at skabe endnu mere frihandel med andre lande, siger han og henviser til, at Parlamentet i december 2018 godkendte frihandelsaftalen med Japan.

Om det arbejde kan fortsætte afhænger, ifølge Bendt Bendtsen, i høj grad af, hvor godt det nye Europa-­Parlaments midte er til at samarbejde.

– Der er ikke tvivl om, at der vil komme flere nationalistisk orienterede politikere ind i det nye Parlament. Det vil gøre mainstream mindre og understreger behovet for samarbejde mellem midterpartierne, siger han. 

Læs også: Vestas: EU-ambitioner skaber grønne job i Danmark

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold