Små, rullende robotter fra bl.a. Mobile Industrial Robots (MiR) kører rundt rundt på sygehuse og plejehjem i Sønderborg, Odense, Køge, Herlev, Vejle, Brande, Hvidovre Gladsaxe, Aabenraa og Brande.

Foto: MiR
12.06.19 DIB Nyheder

Robotter er trukket i hospitalstøj og bringer ud

Sterile instrumenter og affald bliver kørt rundt af små robotter på sygehuse og plejecentre. Resultatet er mere tid til patienterne og færre udgifter. DI glæder sig over, at teknologierne har nået et niveau, hvor det er interessant for virksomhederne at investere.

15 kilometer om dagen.

Så langt kører små, mobile robotter fra for eksempel Mobile Industrial Robots (MiR) med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder på landets hospitaler. 

- MiR-robotter kan tage elevatoren, køre på gangene side om side med personale og patienter, navigere uden om forhindringer og selv åbne døre,  siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

Sjællands Universitetshospital pakker personalet på Sterilcentralen engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR derefter kører ud på hospitalet.

Driftschef Johnny Petersen forklarer, hospitalet allerede høstet forbavsende store gevinster ved at introducere denne førerløse teknologi.

Vi frigør både personaleressourcer brugt på transport og kostbare kvadratmeter brugt på depoter. Driftschef Johnny Petersen, Sjællands Universitetshospital

Han forklarer yderligere, at hospitalet forbedrer hele flowet og minimerer spildtid og ventetid med de hyppigere og mere målrettede leverancer.

Læs også: Privat vaskeri har fjernet potentiel smittefare på plejehjem

Lad robotterne hente det

Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia hos konsulentvirksomheden Rambøll forklarer, at erfaringen fra Tyskland og Østrig viser, at automatisering af vareflow på hospitaler tjener sig hjem på bare fire til seks år.

- Sundhedsudgifterne i Danmark er jo blandt de højeste i verden, så det giver god mening samtidig at spare ressourcer og højne kvaliteten på det sidste vigtige stykke vej hen til patienten ved at bruge mobile robotter i stedet for, at personalet skal gå frem og tilbage og hente alt i depoter, siger han.

Thomas Strecker Leitner peger desuden på, at mobile robotter giver også fordele på en række andre områder som hygiejne, timing og proces. Ja selv på vedligehold, fordi robotterne ikke kører ind i døre og karme, som manuel transport jævnligt gør.

Læs også: 40 offentlige ledere: "Vi har brug for øget samarbejde med private virksomheder"

Tid til beboere på plejecenter

På plejecentret Engparken i Ikast-Brande Kommune er det ”Roberta” fra MiR, der sparer personalet tid, skridt og tunge løft ved at køre rundt og hente affald.

Sosu-hjælper Dorthe Marinussen hører fortæller, at før plejecenteret fik robotten, kunne det godt være problematisk at forlade en afdeling, når man var alene på vagt og skulle fjerne skraldet.

- Der er en del demente her, som kan blive urolige og skabe konflikter. Nu kan jeg hele tiden være nærværende på afdelingen, fordi robotten automatisk kører affald væk, siger hun.

I alt sparer ”Roberta” 48 minutters affaldshåndtering i løbet af en vagt på plejecentret Engparken.

Branchedirektør Jakob Scharff, DI Service glæder sig over, at teknologierne har nået en modenhed og et prisniveau, hvor det bliver interessant for virksomhederne at investere.

Læs også: Regionerne og erhvervslivet samarbejder om digitalt løft af sundhedsvæsenet

Servicevirksomhederne er konstant på jagt efter nye muligheder at optimere og forbedre deres service til kunderne. Robotter, automatisering og ny teknologi driver i stort omfang den udvikling, som også styrker den enkelte medarbejders opgaveløsning. Jakob Scharff, Branchedirektør

Kina køber stort ind

Udlandet er også ved at få øjnene op for de små, danske, rullende robotter.

Blandt andet er den kinesiske hospitalssektor så sulten efter dansk produceret logistik-automation, at CEO fra MiR Thomas Visti sidste år kom tilbage fra Shanghai med en ordre på 50 robotter fra Mobile Industrial Robots’ kinesiske distributør Bionlink, som leverer udstyr til hospitaler.

- En stor fordel er, at MiR-robotter er bygget til at forcere præcis samme adgangsveje som mennesker, så hospitalerne ikke behøver at ændre på eksisterende bygninger, siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

Læs også: Robotchef til politikere: Lad robotter give sygeplejersker bedre tid til patienterne

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold