Øzgur Aydin har været i Chr. Hansen i seks år. Han arbejder med fermentering og er en af Chr. Hansens 170 operatører, der til daglig arbejder sammen med virksomhedens lærlinge.

Foto: Chr. Hansen
22.05.19 DIB Nyheder

Skiftehold er nøglen til Chr. Hansens mange lærlinge

Chr. Hansen i Avedøre har ni industrioperatørlærlinge. De er afgørende for den daglige drift og vækst. Derfor sender virksomheden lærlingene fra København til skole i Jylland, hvor særlige skiftehold på erhvervsskolen EUC Lillebælt hjælper virksomheden gennem skoleperioderne.

Chr. Hansens ni industrioperatørlærlinge er sammen med deres 170 operatørkolleger i produktionen en essentiel del af både driften og virksomhedens vækst hos sitet i Avedøre.

Charlotte Lorentzen, bulk production director i Chr. Hansen, fortæller, hvordan behovet for et højere uddannelsesniveau stiger i takt med højere krav til sikkerhed, kvalitet og effektivitet.

- Når vi vækster, har vi brug for mange dygtige medarbejdere. Og forløbet på EUC Lillebælt gør det sammen med forholdene i overenskomsten muligt at uddanne ni lærlinge på en gang, siger Charlotte Lorentzen.

Uddannelse af lærlinge er ifølge Charlotte Lorentzen afgørende for virksomhedens fremtid.

- Vi har jo et socialt ansvar for at lære folk op, og så kan vi tilbyde lærlingene en spændende verden. Derudover har vi brug for deres kompetencer i fremtiden, siger hun.

Det kan være en opgave at efterleve kravene om oppetider, når produktionen skal driftes, og lærlingene er på uddannelse.

Derfor har virksomheden valgt at sende de ni industrioperatørlærlingene fra København til Jylland, selvom flere uddannelsessteder på Sjælland udbyder industrioperatøruddannelsen.

For når Chr. Hansens ni industrioperatørlærlingene er på skoleophold på EUC Lillebælt, er det i skiftehold på tre.

Læs også: Dele-lærling med tre arbejdspladser vinder pris

Selvom vi kun lige er begyndt at uddanne industrioperatørlærlinge i år, så har vi planer om at øge antallet af lærlinge allerede det kommende år. Charlotte Lorentzen, bulk production director, Chr. Hansen

Et hold afsted - to tilbage

- Undervisningen på Lillebælt går rigtig godt i spænd med vores drift. De har det her specielle forløb, hvor lærlingene er derovre på skift i tre omgange, fortæller Charlotte Lorentzen.

På den måde er tre lærlinge på skoleophold, mens seks lærlinge er på virksomheden. Det betyder, at der skal bruges færre afløsere, end hvis alle ni medarbejdere havde været afsted på en gang.

På EUC Lillebælt uddannes lærlinge fra virksomheder i hele landet. Ifølge uddannelseschef Henning Aaberg er forløbet med tre hold gavnligt for både undervisningen og virksomhederne.

- Det giver et kontinuerligt flow for os, at de tre hold løbende roterer. Det gør det bestemt også for virksomhederne. Deres produktion skal hænge sammen, og det kan den med denne ordning, siger Henning Aaberg.

Charlotte Lorentzen peger også på andre fordele ved at sende lærlingene langt væk.

- Når de bor derovre, har de tid til at få et godt sammenhold – også på tværs af afdelingerne – og tid til at hjælpe hinanden med undervisningen, siger Charlotte Lorentzen.

Ordningen har tidligere været efterspurgt af virksomheder og er udviklet i samarbejde med forskellige brancher.

Læs også: Stærkt samarbejde skaffer seks sydsjællandske virksomheder årets Praktikpladspris fra DI

Endnu flere lærlinge sikrer fremtiden

Fokus på vækst kræver ifølge Charlotte Lorentzen både medarbejdere med stærke kompetencer, og at nye lærlinge kender navnet Chr. Hansen.

- Vi skal være attraktive både for vores egne medarbejdere og for folk ude fra. Vi vil jo gerne have, at folk søger job hos os, siger Charlotte Lorentzen.

På Chr. Hansen skal uddannelsen af industrioperatører sikre det fremtidige rekrutteringsgrundlag. Og så vil virksomheden være synlig ude på skolerne, fortæller Charlotte Lorentzen.

Mål, der er mulige at indfri blandt andet med forløbet på EUC Lillebælt. Medarbejdere fra Chr. Hansen besøger løbende lærlingene på skolen både for at hilse på dem og for at sprede navnet Chr. Hansen.

- Selvom vi kun lige er begyndt at uddanne industrioperatørlærlinge i år, så har vi planer om at øge antallet af lærlinge allerede det kommende år. Til efteråret sender vi syv lærlinge mere afsted, siger Charlotte Lorentzen.

Læs også: ”Vi har brug for forudsigelighed, infrastruktur og arbejdskraft”

Fakta

Industrioperatøruddannelsen

En industrioperatør kan overvåge, betjene og fejlfinde produktionen og være med til at sikre, at produkternes kvalitet er i orden.

Uddannelsen tager op til 1,5 år, men kan forkortes af erhvervserfaring. Uddannelsen udbydes over hele landet.

Industrioperatører arbejder blandt andet i fødevare-, plast-, træ- og metalindustrien.

Der uddannes cirka 300 industrioperatører årligt.

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold