Gymnasieelever deltog onsdag formiddag i en EU-debat hos vindmøllegiganten Vestas i Ringkøbing. Europapolitisk chef i Dansk Industri, Anders Ladegofed håber, at de vil være med til at vise retningen for EU til Europa-Parlamentsvalget 26. maj.

Foto: Jørn Deleuran
15.05.19 DIB Nyheder

Unge mener, EU gavner Danmark – men stemmer ikke

Fire ud af ti unge mellem 20 og 36 år mener, at EU er til gavn for Danmark, mens kun 16 procent mener det modsatte. Til gengæld er deres valgdeltagelse ved EU-valg lavere, end den er for 80-90 årige.

Stolerækkerne var fyldt godt op med unge mennesker, da Vestas i Ringkøbing onsdag lagde hal til et debatarrangement med deltagelse af danske topkandidater til EU-parlamentet. Både de tilkørende unge og Vestas egne medarbejdere lyttede intenst til argumenterne fra politikerne samt Dansk Metals formand Claus Jensen og fungerende adm. direktør Kim Graugaard, Dansk Industri (DI).

- Det er dejligt at se unge mennesker engagere sig i en debat som denne. Med arrangementet ville vi og Dansk Metal gerne sætte en tyk streg under de fordele, Danmark har ud af et stærkt EU, og vi har behov for også at engagere de unge i den dagsorden, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged, DI.

Noget tyder dog på, at de fleste unge allerede er bevidste om EU’s fordele. DI har i en befolkningsundersøgelse foretaget af Yougov spurgt unge mellem 20 og 36 år, om de mener, EU har en positiv eller negativ effekt i Danmark. Undersøgelsen viser, at 40 procent mener, EU gør gavn, mens 16 procent mener det modsatte.

Læs også: Her er EU-politikernes topprioriteter

Alle var enige om, at indsatsen skal styrkes, og det er der grund til at glæde sig over. Anders Ladefoged, Underdirektør

Store forskelle efter uddannelsesniveau

Tallene viser også, at glæden ved EU stiger, jo længere uddannelse de unge har. Således mener 48 procent med en lang videregående uddannelse, at EU gør gavn, mens det kun er 22 procent af de unge, der kun har gået i grundskole, der mener, EU har positiv effekt.

- Det er svært at give en forklaring på denne forskel, men for os i DI er det et i hvert fald et vink med en vognstang om, at vi skal blive bedre til at forklare, hvorfor danske virksomheder og dermed Danmark er så glade for EU-samarbejdet. Og vi skal finde måder at få det fortalt på, så det når bredt ud, siger Anders Ladefoged.

Han er tillige bekymret over, at de unge har en stemmeprocent, der ligger lavere end for ældre mellem 80 og 90 år.

- Fx er EU’s indsats for at skabe et europæisk marked for energi afgørende for at bekæmpe klimaforandringer og for at skabe danske jobs og indtjening til Danmark. Derfor er det også vigtigt, at de unge er med til med deres stemme at vise retningen for et EU, der kan løfte den opgave, siger Anders Ladefoged.

Læs også: Vestas: EU-ambitioner skaber grønne job i Danmark

Klimaforandringer var hot på debatmøde

Netop klimaforandringerne var naturligt nok et hot emne hos Vestas. Politikerne som Dansk Folkepartis Anders Vistisen, Alternativets Karin Rohr Genz, Socialdemokraterne Jeppe Kofod, og Radikale Venstres  Morten Helveg Petersen gav hver deres bud på, hvordan de vil påvirke EU til mål for vedvarende energi og energieffektivitet.

- Alle var enige om, at indsatsen skal styrkes, og det er der grund til at glæde sig over. Debatten gik så i høj grad på, hvordan Danmark som foregangsland og EU som foregangsregion kan omsætte den grønne omstilling til virkelighed på en måde som inkluderer alle, herunder østeuropæere. Den grønne omstilling må ikke blive set som et projekt med tabere, og det bliver den store hurdle i den kommende valgperiode, siger Anders Ladefoged.

Læs DI's anbefalinger til det næste Europa-Parlamentsvalg her.

Fakta

Deltagere bed Erhvervspolitisk debat med spidskandidaterne til Europa-Parlamentsvalget 2019

Jeppe Kofod, Socialdemokraterne

Morten Helveg Petersen, Radikale Venstre

Lasse Bork Schmidt, Det Konservative Folkeparti

Mette Bock, Liberal Alliance

Anders Vistisen, Dansk Folkeparti

Linea Søgaard-Lidell, Venstre

Karin Rohr Genz, Alternativet

Åge Staun, Folkebevægelsen mod EU

Sabrina L. Christiansen, Enhedslisten

Læs DI's anbefalinger til næste Europa-Parlamentsvalg 2019 her.

Sammen om Europa

EU spiller en afgørende rolle for Danmark, hvis vi også fremover vil være et af de bedste og tryggeste steder i verden at leve, arbejde og drive virksomhed.

Så hvor bør de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet tage fat? Dét giver vi DI’s bud på her.

Læs mere

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold