Værkfører Antonie De Klerk på AVK Manufacturing forbereder RSV Gate-ventiler til levering

Foto: AVK
27.05.19 DIB Nyheder

Ventilkoncern tredobler omsætningen i Sydafrika

Tørke og AVKs køb af en lokal virksomhed i Johannesburg blev startskuddet til betydelig fremgang for Galten-virksomheden. Myndighederne udfordrer dog stadig.

Sydafrika byder på mange muligheder for at gøre en god forretning for danske virksomheder. Men det kræver en særlig indsats at håndtere landets spilleregler, og der skal træffes nogle afgørende valg, når forretningen skal bygges op.

Det har ventilkoncernen AVK måtte sande undervejs. 15 år efter den første entré i landet med en salgsafdeling, blev der i 2014 sat blus på med købet af en lokal producent af større ventiler. Og det har givet pote. Siden er omsætningen tredoblet, og Sydafrika er i dag et betydeligt marked for AVK koncernen. Landets tørkeproblemer har styrket behovet for virksomhedens løsninger.

Det fortæller AVK’s finansdirektør Lars Kudsk. Han ser positivt på fremtiden i landet, selv om myndighederne giver udfordringer.

– Vi tænker Sydafrika ind i en lang strategi. Derfor holder vi på markedet og følger de krav, som regeringen stiller, selv om det har omkostninger, og kortsigtet påvirker indtjeningen negativt. 

Sydafrika traditionelt haft høje krav til deres vandforsyning og stiller fortsat krav om drikkevandskvalitet. Det giver os gode muligheder for koncernens kvalitetsprodukter. AVK’s finansdirektør Lars Kudsk

Regler komplicerer salget

Han henviser til de såkaldte B-BBEE-betingelser, ”Broad-Based Black Economic Empowerment,” hvor den sydafrikanske regering i 2013 strammede kravene til udenlandske virksomheder for at understøtte det lokal erhvervsliv.

Regeringen indførte et pointsystem, hvor man scorer højere, jo flere lokale man ansætter og uddanner. Den højeste score kræver lokalt ejerskab af virksomheden. Et andet krav er lokal produktion, hvor 70 procent af produkternes værdi skal skabes i Sydafrika. Få point begrænser adgangen til offentlige opgaver og kan udløse bøder.

– De nye regler gjorde, at vi skulle beslutte os for, om vi ville producere lokalt. Vi endte med at købe virksomheden Premier Valves i Johannesburg, som specialiserer sig i store ventiler til vand- og energiforsyningen. På den måde kunne vi opfylde kravene, fortæller Lars Kudsk.

Samlet investerede AVK et trecifret millionbeløb. Premier Valves ventiler bruges især til store vandledninger, samt mellem reservoirer og værker, som afsalter havvand til  byernes vandforsyning. AVK’s spidskompetence er ventiler til distributionsnettet til forbrugerne og industri. På den måde kunne AVK dække et større marked end før, forklarer Lars Kudsk.

AVK har udnævnt den mangeårige salgschef til direktør i Sydafrika og ottedoblet den lokale medarbejderstab på seks år til cirka 200 i 2019. Et træningsakademi har desuden uddannet over 1.000 installatører og andre medarbejdere hos vandforsyningerne i brug og installation af ventiler.

Læs også: Få fingre i Indiens milliardvækst

DI aktiv for at støtte virksomheder

Dansk Industris chef for international virksomhedsrådgivning, Jacob Kjeldsen, ser et fundament for danske eksportmuligheder i Sydafrika. Men de særlige regler skaber udfordringer.

– Grundlaget for forretning er tilstede. Der er gode og kompetente folk, samtidig med at middelklassen er på vej op. Men jeg er bekymret for, hvor svært det er at komme ind på grund af B-BBEE-reglerne, siger Jacob Kjeldsen og tilføjer:

– Det er godt, regeringen opfordrer virksomheder til at gøre deres del for arbejdsmarkedets integration. Men man skal ikke gøre det dyrt og besværligt.

For at hjælpe virksomheder i gang, deltager DI i virksomhedsmessen African Utility Week 14. – 16. maj i Cape Town. DI har deltaget på messen i flere år, hvor virksomheder fra hele verden mødes. African Utility Week besøges af 7.000 repræsentanter fra hele det afrikanske kontinent.

Selv om Sydafrika har indført et særligt regelsæt for udenlandske virksomheder, er interessen stor for at tiltrække investeringer. Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa håber at skaffe 100 mia. dollar i udenlandske investeringer i de kommende år. Heraf tre mia. dollar til forbedret vandforsyning og vedvarende energi. AVK har sammen med virksomheder som Kamstrup og Grundfos mange opgaver i landet med at sikre vand­forsyningen. 

Læs også: Amerikansk investorsucces vil bekæmpe fedme med dioder og machinelearning

Det har AVK lært i Sydafrika:

Gode erfaringer:

Sydafrika har en vestlig, moderne økonomi i forhold til andre afrikanske lande.

Landet stiller høje kvalitetskrav til produkter i infrastrukturen. Det øger salgsmuligheder.

Der er mange gode og kvalificerede medarbejdere, som gør det nemmere at drive virksomhed.

Dårlige erfaringer:

B-BBEE-krav om lokalt ejerskab i virksomhederne for salg til det offentlige.

Meget bureaukrati. Et lån gennem det statslige Department of Trade and Industry skulle være klar på fem uger, men det tog to år.

Ordrer og aftaler kan bliver aflyst med kort varsel, og det kan være vanskeligt at få pengene hjem.

Skrevet af:

Esben Holst Harboe

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold