Karen Eriksen (tv), medejer af O. Storm Sørensen Broncestøberi, har tidligere brugt modellervoks til at lave mindre versioner af allerede eksisterende modeller. Her fortæller hun om processen til Lisbeth Heyde, sekretariatschef i MADE.

Foto: MADE
18.06.19 DIB Nyheder

Bronzestøberi: Sådan skar 3D-print ugevis af vores leveringstid

3D-print har gjort det nemmere og hurtigere for O. Storm Sørensen Broncestøberi at levere specialfigurer til gravsten.

Bogstaver, tal, roser, kors, hjerter, fugle, hunde, motorcykler, golfbolde og skiløbere.

Variationen er stor, når der løber bestillinger ind hos O. Storm Sørensen Broncestøberi fra stenhuggere, som skal bruge bronzestøbte figurer og symboler til gravsten.

Især har det været en gentagende, tidskrævende opgave for støberiet fra Støvring at gøre eksisterende modeller og figurer mindre i størrelse, så de passer til de mindre gravsten, som der ifølge støberiet er stigende efterspørgsel efter.

Medejer Karen Eriksen har typisk løst opgaven på lavpraktisk manér. Hun har taget en klump modellervoks og ud af den formet en mindre udgave af en allerede eksisterende model. Modellervoksfiguren bliver herefter brugt til at lave en støbeform, som bronzefiguren fremstilles ud af.

Læs også: MADE: 200 millioner kroner skal styrke produktion i Danmark

Kunderne siger hurtigere ja til at få lavet nye produkter, netop fordi leveringstiden er så kort, og fordi vi er fleksible og kan lave modeller i lige nøjagtig den størrelse, de gerne vil have Karen Eriksen, medejer af O. Storm Sørensen Broncestøberi

Ingen erfaring med 3D-print

Så da Karen Eriksen blev sat i forbindelse med Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print i Aarhus, var det med et håb om, at ny teknologi ville kunne gøre processen med at tilpasse modeller både bedre og hurtigere – også selvom virksomheden ikke havde nogen erfaring med 3D-print forinden og heller ikke før havde samarbejdet med et GTS-institut som Teknologisk Institut.

Med støtte fra et MADE Demonstrationsprojekt kunne de gå i gang med at afsøge markedet for løsninger og teste en ny produktionsproces.

- Vi havde først en dialog med Karen om, hvad hendes og virksomhedens behov var. Sammen med Karen fandt vi så ud af, at det, hun havde brug for, var en FDM-printer, der printer i plast, og så en 3D-scanner til at scanne emnerne, siger Kristian Rand Henriksen, konsulent hos Teknologisk Institut.

 

Kort leveringstid er salgsparameter

Han fortæller, at der også blev lagt vægt på, at både 3D-printeren og 3D-scanneren kom med software, der var brugervenligt og lige til at gå til.

Med scanneren kan man scanne et emne eller en figur, for eksempel en rose eller hjerte, og så på computeren gøre figuren mindre, større eller justere andre parametre.

Herefter kan man trykke print og få en 3D-printet plastudgave ud af den tilpassede model, klar til at man kan lave en støbeform ud fra den.

- Vi er blevet meget mere fleksible, og vi får meget bedre produkter ud af det. Tidligere havde vi en leveringstid på specielle produkter på 3-4 uger. Nu hedder den 3-4 dage, fortæller Karen Eriksen om resultatet af projektet.

- Vi oplever også, at kunderne hurtigere siger ja til at få lavet nye produkter, netop fordi leveringstiden er så kort, og fordi vi er fleksible og kan lave modeller i lige nøjagtig den størrelse, kunderne gerne vil have, fortsætter hun.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

O. Storm Sørensen Broncestøberi A/S

-        Grundlagt i 1937 i Aalborg af Orla Storm Sørensen.

-         I 2000 rykkede støberiet for første gang ud af Aalborg og ind i en nyetabeleret produktionsfacilitet i Støvring syd for Aalborg.

-         I dag ejes og drives virksomheden af Karen Eriksen og hendes mand Claus Storm Sørensen, der er barnebarn af Orla Storm Sørensen.

-        Hovedproduktionen er bronzestøbte bogstaver, tal og figurer til gravsten, men virksomheden fremstiller også logoer, skilte mv. i bronze og andre materialer.

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold