"Når jeg konkluderer, at Danmark atter kan blive et stolt og effektivt produktionsland, er det ikke nok at indgå 3-partsaftaler, opsætte mål, beskære økonomien og så i øvrigt tro, at industrien selv klarer resten. Det kræver, at man fra politisk hold også åbenlyst bakker op, skriver Palle Damborg formand for Fremstillingsindustrien og adm. direktør i Jysk Display.

05.06.19 DIB Nyheder

Debat: Skal Danmark igen være et stolt produktionsland?

Det er op til os selv, om vi atter vil være et stolt produktionsland. Det vil kræve handling og mod, men vi har, hvad der skal til, skriver Palle Damborg, bestyrelsesformand for Fremstillings­industrien og for DI’s udvalg for transport og infrastruktur og adm. direktør i Jysk Display.

Der har de seneste år været stort fokus på at genskabe Danmark som et stolt produktionsland. Som formand for den største medlemsforening i Dansk Industri, Fremstillings­industrien, kan jeg berolige med, at Produktionsdanmark har det godt trods rammevilkårene.

Omsætningen hos vores 1.500 medlemsvirksomheder har nu rundet de 275 mia. kr., og udgør således omkring 13 procent af det danske BNP, selv om hvert fjerde industrijob i Danmark er forsvundet de seneste 10 år i kølvandet på politiske erklæringer om, at Danmark kunne klare sig som et rent videnssamfund. Det ramte erhvervsskolerne, hvor optaget faldt markant i 00’erne, og selv om der siden er sat politisk mål om flere faglærte, er der reelt intet gjort for at ændre situationen.

Når jeg konkluderer, at Danmark atter kan blive et stolt og effektivt produktionsland, er det ikke nok at indgå 3-partsaftaler, opsætte mål, beskære økonomien og så i øvrigt tro, at industrien selv klarer resten. Det kræver, at man fra politisk hold også åbenlyst bakker op.

Det drejer sig i al enkelthed om først at erkende, at man vil og tør sige det højt og herefter begynde at ændre rammevilkårene for de danske virksomheder. Når vi kan bryste os af stærke danske brands som Grundfos, Danfoss, LEGO, Linak m.fl., så ligger de jo udelukkende, hvor de gør, af lokalpatriotiske årsager og ikke af økonomiske årsager. Tænk bare på den infrastruktur, man stiller til rådighed for en virksomhed som Grundfos, der hver eneste dag må kæmpe med manglende fremkommelighed. Hertil kommer så et utal af afgifter, som ikke ligefrem hjælper på konkurrence­evnen. Havde disse virksomheder villet profitoptimere, så lå ingen af disse virksomheder i Danmark i dag.

Husk også på, at for hvert nyt job vi kan skabe i industrien … etableres der ét job inden for byggeri/transport og service, så et øget fokus, og en radikal ændret indsats, vil være til gavn for hele Danmark.

Med andre ord - det er op til os selv, om vi atter vil være et stolt produktionsland. Det vil kræve handling og mod, men vi har, hvad der skal til. Kombinationen af høj teknologisk viden, produktivitet og dygtige håndværkere. Det er vejen frem, og selv en værktøjsmager skal i dag vide lige så meget om computere som om værktøjer.

Lad os sammen digitalisere Produktionsdanmark og bevæge os fra samlebånd til bredbånd. Og kære politikere kom ud og se hvad vi laver, så forstår I, hvad vi har brug for!

Læs også: Troldtekt er produktions miraklet i Troldhede

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Relateret indhold