07.06.19 DIB Nyheder

DI: Amerikansk jobvækst lavere end ventet

Kongetallet fra USA skuffer, men det går stadig fremad på det amerikanske jobmarked

Amerikanerne oprettede 75.000 nye arbejdspladser i maj, mens ledigheden forblev uændret på 3,6 procent. 

- Jobvæksten var noget lavere end ventet, men det går stadig fremad på det amerikanske arbejdsmarked. Så vi skal ikke umiddelbart være bekymrede over den lave jobvækst. Ledigheden er kommet så langt ned, at det er svært at opretholde en høj jobvækst måned efter måned, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk industri (DI). 

Beskæftigelsen er nu steget uafbrudt i 104 måneder, og mere end 20 millioner amerikanere er kommet i beskæftigelse under det 8½ år lange opsving. En positiv udvikling i amerikansk økonomi har betydning for dansk erhvervsliv, da USA er en af vores vigtigste samhandelspartnere. 

- Der er udsigt til, at beskæftigelsen vil stige yderligere i de kommende måneder. Selv om optimismen blandt de amerikanske virksomheder er faldet lidt i de seneste måneder, så forventer de at ansætte endnu flere i de kommende måneder, siger Allan Sørensen. 

- Øget efterspørgsel og en stærk dollar giver danske virksomheder gode muligheder på det amerikanske marked. Det seneste års styrkelse af dollaren betyder, at en eksportordre på 1 mio. dollar i dag har en merværdi på 700.000 kr., og det gør blot det amerikanske marked endnu mere interessant for danske virksomheder. Det er afgørende for virksomhederne, at vi kan fastholde en god adgang til det amerikanske marked, siger Allan Sørensen. 

Dollaren er over de seneste uger steget til højeste niveau i næsten to år. Sidste forår kostede en amerikansk dollar 6,0 kroner, men den er steget i værdi og koster nu næsten 6,7 kroner. 

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for over 135 mia. kr. 

Relateret indhold