Håndværkere skal blive bedre til at italesætte deres viden, og akademikere skal blive bedre til at lytte, mener Jens Peter Bredholt, direktør og medstifter af Kapacitet A/S.

Foto: Søren Nielsen
21.06.19 DIB Nyheder

Direktør: ”Jeg er træt af ordet højtuddannet”

Medarbejdere hos Kapacitet A/S i Hellerup skal helst have både praktisk og teoretisk baggrund, mener direktør og medstifter Jens Peter Bredholt. Nu skaber han et hus, ”TechStation”, der skal hjælpe fremtidens danske produktion på vej.

Der dufter af maskinolie på førstesalen i den gamle postbygning i Hellerup. Her har virksomheden Kapacitet A/S til huse. Og det er her, de udvikler og fremstiller prototyper og færdige løsninger på ”hard tech” produkter for kunder, der strækker sig fra medicinalindustrien over skibsværfter til Forsvaret. Både iværksættere og store virksomheder kommer her efter kapacitet til at udvikle nye produkter med mulighed for at skabe flere industrijob i Danmark.

- Det er eksempelvis et stetoskop, der er så følsomt, at det kan lytte til kranspulsåren og advare, hvis du er ved at få en blodprop, eller en lydløs, elektrisk undervandsmotor, der for eksempel kan rense skibsskrog, så de bruger mindre brændstof, fortæller direktør og medstifter af Kapacitet A/S Jens Peter Bredholt.

Han er selv uddannet finmekaniker, og det er en kongstanke for ham, at håndværkere har meget mere at byde på, end vi giver dem kredit for.

- Jeg er så træt af ordet ”højtuddannet”, som er synonym med ”akademisk uddannet”. Det giver indtryk af, at det er vigtigere og bedre at være akademiker end håndværker. Det er det ikke. Det er kombinationen af praktisk og teoretisk viden, der er optimalt, siger Jens Peter Bredholt.

En ingeniør med en håndværksmæssig baggrund har de optimale forudsætninger for, at gode ideer kan føres ud i livet. De ved, hvordan tingene kan fremstilles optimalt, mener direktøren. 

Læs også: Troldtekt er produktions miraklet i Troldhede

I mange organisationer er det ”dem og os”, hvor håndværkerne, der udfører arbejdet, ikke orker at sige en ingeniør imod men bare gør, som de selv ved, tingene kan lade sig gøre Direktør og medstifter af Kapacitet A/S Jens Peter Bredholt

Tier stille og gør som de selv vil

Det er en af årsagerne til, at alle medarbejdere i Kapacitet A/S helst skal have en håndværksmæssig baggrund. Det er – ifølge direktøren – en forudsætning for virksomhedens succes.

- Desværre bliver det stadig sværere at finde de folk, vi har brug for. Der er voldsomt brug for, at vi i Danmark får talt håndværket og praktisk viden op. Mit forbillede i den henseende er Schweiz, hvor der er stor status forbundet med at være håndværker, og det er en værdsat styrke at have den praktiske baggrund og viden, fortæller Jens Peter Bredholt.  

Ofte kører Kapacitet A/S også brainstorm sessioner, hvor kunderne bliver sporet ind på, hvad målet i den i sidste ende er.

- I mange organisationer er det ”dem og os”, hvor håndværkerne, der udfører arbejdet, ikke orker at sige en ingeniør imod men bare gør, som de selv ved, tingene kan lade sig gøre, siger Jens Peter Bredholt.

Han mener, det er Kapacitets fokus på at kombinere praktik og teoretisk viden, som skaber en succes.

- Håndværkere skal blive bedre til at italesætte deres viden, og akademikere skal blive bedre til at lytte. Når det sker, og de forskellige kvalifikationer spiller sammen, får man de bedste resultater, og hvis vi formår at blive bedre til det, kan det hjælpe med at sikre, at produktionen også fremover kan ske i Danmark, siger Jens Peter Bredholt.

Læs også: MADE: 200 millioner kroner skal styrke produktion i Danmark

Giver fremtidens kunder plads i huset

Det er en af grundene til, at ”Tech­­Station” er blevet etableret omkring Kapacitet A/S i det solide og charmerende tidligere posthus fra 1922. Kapacitet A/S bliver hjertet på 1. sal med avancerede værksteder i kælderen. På 2. salen skal der flytte hard tech iværksættere ind Og øverst på 3. salens rå spidsloft skal helt nye iværksættere med gode ideer til fysiske produkter flytte ind i et åbent fælleskontor.

- TechStation skal ikke give noget stort overskud men har til formål at virke som en accelerator og give iværksættervirksomheder, der potentielt kan blive kunder hos Kapacitet A/S, nogle fysiske rammer og et fællesskab, der kan hjælpe dem gennem de mange vanskeligheder, man skal igennem for at blive til en levedygtig virksomhed, siger Jens Peter Bredholt.

Ideen er, at virksomhederne med fokus på udvikling af fysiske produkter – hard tech – blandt andet kan få adgang til projektfinansiering, erfarne mentorer, jura og regnskab og samtidig kan sparre med hinanden og på tværs af etagerne.

- Vi har utroligt mange nørder hos os, der elsker at tale og udveksle viden og ideer. Det vil vi gerne give dem rammerne til, fordi det er utroligt frugtbart, siger Jens Peter Bredholt. 

Copenhagen Subsea bor til leje i TechStation

"Det giver klare fordele for os at bo i samme hus som udviklerne i Kapacitet," siger Allan Nygård Bertelsen, direktør i iværksættervirksomheden Copenhagen Subsea,

Foto: Søren Nielsen

Læs artikel om Copenhagen Subsea: Iværksætter: ”De fleste knækker nakken”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold