Alene i Vietnams hovedstad Hanoi bor der 7,8 millioner mennesker, som i stigende grad har penge til forbrug og behov for nye, grønne løsninger.

Foto: Colourbox
25.06.19 DIB Nyheder

EU i ny handelsaftale med Vietnam

I Vietnam bor næsten 100 millioner mennesker, som får stadig flere penge mellem hænderne. EU har netop godkendt en ny handelsaftale med landet, som giver danske virksomheder bedre adgang til det store marked – og attraktive muligheder for at flytte produktion fra Kina til Vietnam.

Pels, medicin, maskiner og fisk.

Det er blot nogle af de varer, som over 500 danske virksomheder i dag eksporterer til Vietnam. Eksporten beløber sig pt. til en værdi af ca. 3,5 milliarder kr. årligt, men nu er en ny handelsaftale mellem EU og Vietnam er i hus, og forventningen er, at eksporten vil vokse med omkring 18 procent.

- Vietnam er et vigtigt marked for danske virksomheder. Både som produktionsland, men også i forhold til eksport til Vietnams næsten 100 mio. indbyggere, som oplever en hastigt stigende købekraft. Handelsaftalen mellem EU og Vietnam skaber nye muligheder for danske virksomheder, og gør det eksempelvis endnu mere attraktivt for flere at flytte produktion fra Kina til Vietnam for blandt andet at undgå amerikanske straftolde, siger underdirektør i DI Peter Thagesen.

Han glæder sig derfor over aftalen, som er endnu et vigtigt led i EU’s strategi for at styrke samhandlen mellem Europa og Asien.

Aftalen er indgået den 25. juni og vil blive underskrevet den 30. juni, skriver EU's ministerråd i en pressemeddelelse. 

Læs også: EU's 70 samhandelsaftaler skaber millioner af job

Aftalen er også med til at trække Vietnam i den rigtige retning, hvad angår både miljø og arbejdstagerrettigheder. Peter Dige Thagesen, Underdirektør

Godt for os – historisk for Vietnam

- Den nuværende EU-Kommission har underskrevet vigtige handelsaftaler med lande som Japan og Singapore, der har banet vejen for danske virksomheder med vækstambitioner i Asien. Det potentiale er nu blevet endnu større. Det er samtidig med til at sætte en tyk streg under fordelene ved EU-medlemsskabet for en lille, åben økonomi som den danske, siger Peter Thagesen.

Det er dog ikke kun EU-lande som Danmark, der drager nytte af aftalen. Den største vinder er formentlig Vietnam, for hvem aftalen er et historisk skridt – bl.a. i en grønnere retning.

- Aftalen er også med til at trække Vietnam i den rigtige retning, hvad angår både miljø og arbejdstagerrettigheder. Vietnam er gået med til at skrive referencer til klimaaftalen fra Paris og de internationale aftaler om arbejdstagerrettigheder fra ILO ind i handelsaftalen. Det er et historisk stort skridt for et udviklingsland som Vietnam, og danske virksomheder kan komme til at spille en vigtig rolle i landets grønne udvikling, siger Peter Thagesen.

EU ligger løbende i forhandlinger med en lang række lande om enklere og bedre handelsvilkår – for tiden bl.a. med Australien, New Zealand og en række latinamerikanske lande.

Fakta

De vigtigste danske eksportvarer til Vietnam i 2018

1. Huder, skind og pelsskind (minkskind) 518 mio. kr.

2. Medicinske og pharmaceutiske produkter 301 mio. kr.

3. Maskiner og -tilbehør til industrien 258 mio. kr.

4. Fisk, krebsdyr, bløddyr og varer deraf 205 mio. kr.

5. Specialmaskiner til forskellige industrier 119 mio. kr.

Kilde: Danmarks Statistik

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold