De fire vindere i DM i kompromis: Emil Ipsen og Oliver Milan fra Alternativet samt Christian Bülow og Tobias Weische fra Dansk Folkeparti.

Foto: Joshua Tree
15.06.19 DIB Nyheder

Høj kompromisvilje gav champagnesejr til unge politikere

Partiernes ungdomspolitikere viste stor vilje til at indgå aftaler ved årets "DM i politisk kompromis" hos  Dansk Industri  på Folkemødet på Bornholm.

Kan champagne bane vej for politiske kompromiser? Det spørgsmål gav vinderne af årets ”DM i politisk kompromis” på Folkemødet et svar på. 

16 ungdomspolitikere fra otte partier delte fire udfordringer imellem sig ved den traditionelle og uformelle dyst arrangeret af Dansk Industri. Og de unge politikere formåede i løbet af blot 20 minutter at nå frem til aftaler, der blev bedømt af den tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund-Bech og Politikens politiske kommentator Kristian Madsen.

De fire udfordringer spændte fra håndtering af skattesnyd over social dumping til integration og klimaforandringer.

Champagnesejr overraskede vinderne

Og den sidste udfordring blev den første, da de to dommere gjorde regnestykket op. Det lykkes nemlig Alternativet og Dansk Folkeparti at finde det sejrende kompromis på klimaområdet.

- Vi er egentlig også selv overrasket over at se, at man på tværs af hele Folketinget godt kan lave nogle kompromisser, der kan bringe Danmark i den rigtige retning. Det er jo egentlig også vildt dansk, lød det fra ungdomspolitikeren Tobias Weische fra DFU i improviseret takketale. Og han tilføjede:

- Og næste gang når der skal forhandles klima, så sig at der er champagne bagefter. Så tror jeg det går nemmere endnu.

Kompromiset blev indgået sammen med partifællen Christian Bülow og de to ungdomspolitikere fra Alternativet, Emil Ipsen og Oliver Milan. 

Også fra Folkemødet: Danmark vinder på den danske model

Vi står tydeligvis med fire forhandlere, der kan stå på mål for det resultat, de har opnået Kristian Madsen, politisk kommentator, Politiken

Bilafgifter og grøn forskning

De fire ungdomspolitikere havde på de 20 minutter nået frem til, at Danmark i 2040 skal være CO2-neutralt, blandt andet ved at skrue bilafgifterne på benzin- og dieselbiler 180 pct. i vejret, fjerne afgifterne på elbiler, omlægge landbrugsjord til skov, fordoble den grønne forskning og forbyde olie- og gasfyr i 2030.

Ikke alle forslag var dog lige enkle at gennemføre i virkelighedens Folketing, mente Gitte Lillelund-Beck, men hun roste forslaget for at der både var tænkt i udgifter og finansiering.

- Det er vigtigt, hvis man skal have 90 mandater, og der skal i Folketinget tænkes i brede forlig, hvis man har langsigtede mål. Det giver sikkerhed for, at tingene ikke bliver ændret efter fire år, lød hendes vurdering.

Fire stærke forhandlere

Politikens Kristians Madsen roste alle fire forslag, og pointerede, at vinderne kun vandt med en lille overvægt.

- Vinderne har i enestående grad rakt ind til hinanden og vi står tydeligvis med fire forhandlere, der kan stå på mål for det resultat de har opnået, sagde han.

Og hvem ved – måske sidder de fire vindere en dag i Folketinget og skal forhandle rigtige forlig. Måske blev kimen lagt til et resultatsøgende samarbejde på Folkemødet i dag. I hvert fald fremhævede både Gitte Lillelund-Beck og Kristian Madsen, at ”politikere husker som elefanter” og at venskaber ofte går på tværs af partiskel blandt Folketingets 179 folkevalgte. 

Også fra Folkemødet: Høje grønne ambitioner i virksomheder

DM i kompromis

16 politikere fra otte partiers ungdomsorganisationer dystede ved Folkemødet på Bornholm i DI's DM i politisk kompromis

·        Liberal Alliance: Signe Bøgevald Hansen og Mads Kjær

·        Radikale Venstre: Alexander Bjørn og Baltazar Dydensboel

·        Venstre: Kristian Lausten og Jakob Sabroe

·        Konservative: Magnus von Dreiager og Christian Hildebrandt

·        Socialdemokratiet: Lasse Haugaard og Frederik Vad Nielsen

·        Alternativet: Emil Ipsen og Oliver Milan

·        Socialistisk Folkeparti: Emma Sjørvad og Sofie Lippert

 

·        Dansk Folkeparti: Christian Bülow og Tobias Weische

Lars Liebst Pedersen

Lars Liebst Pedersen

Teamleder for Strategisk Kommunikation

  • Direkte +45 3377 3520
  • Mobil +45 5123 4163
  • E-mail llpe@di.dk

Relateret indhold