Nye tal: Europæisk nedkøling går uden om dansk industri
Nye tal fra Danmarks Statistik for industriproduktionen er et vigtigt tidligt pejlemærke for dansk økonomi
Svækkelsen af europæisk økonomi fortsætter med at gå uden om Danmark. Det viser dagens nye tal fra Danmarks Statistik for industriproduktionen, der i april vokser med 0,5 pct. sammenlignet med marts. Det er godt nyt for dansk økonomi, mener DI’s cheføkonom, da industriproduktionen er et vigtigt tidligt pejlemærke for retningen i dansk økonomi.
- Nedkølingen i europæisk økonomi stopper ikke tilgangen af ordrer til danske industrivirksomheder. Industrivirksomhederne i Danmark producerer i stort omfang varer, som er mindre afhængige af op- og nedture i international økonomi. F. eks. vindmøller, lægemidler og fødevarer. Det betyder, at virksomhederne er mindre eksponeret, når væksten i europæisk økonomi stilner af, siger Morten Granzau, cheføkonom i DI.
Tallene for industriens produktion og omsætning er den første ”hårde” indikator, Danmarks Statistik lægger frem om udviklingen i dansk økonomi. Danske industrivirksomheder står for næsten 16 pct. af beskæftigelsen og omtrent 18 pct. af værdiskabelsen i de offentlige – og private virksomheder.
Væksten i industriens produktion betyder, at industrivirksomhederne har ansat flere medarbejdere.
- For femte år i træk skabte industrivirksomhederne i 2018 flere danske jobs. Over de seneste fem år har industrivirksomhederne ansat 17.000 nye medarbejdere. Nye robotter har gjort produktionen mere smart og effektiv, hvilket skaber nye jobs, siger Morten Granzau.
En femtedel af industrivirksomhederne forventer, at de vil øge produktionen i de kommende måneder, og det øger efterspørgslen efter nye kolleger ude i virksomhederne.
- Forventninger om fortsat vækst i produktionen vil få industrivirksomhederne til at ansætte flere, hvis de har adgang til ledige medarbejdere. DI har for nylig afsluttet en rundspørge blandt knap 2.000 industrivirksomheder, og den viser, at hver ottende danske industrivirksomhed har takket nej til ordrer eller flyttet produktion ud af landet på grund af mangel på medarbejdere, siger Morten Granzau.