Thomas Hansen har siden 2012 stået i spidsen for Jyderup-virksomheden Paul E. Danchell, der har eksisteret i mere end 50 år, og som med tiden har specialiseret sig i produktion og samling af kompliceret elektronik underlagt strenge kvalitetskrav.

Foto: Steen Knarberg
06.08.19 DIB Nyheder

Stor gevinst ved produktion i Danmark

Mange glemmer totalregningen for at udflytte job fra Danmark, lyder det fra Thomas Hansen, adm. direktør for Paul E. Danchell. Automatisering sikrer virksomhedens produktion i Danmark.

Øget automatisering og effektivisering er fundamentet for fremtidig dansk industriproduktion. Men det er grundlæggende lige så vigtigt, at virksomhederne selv får øjnene op for, at udflytning af produktion skaber nye udfordringer, som ikke nødvendigvis er åbenlyse på forhånd.

Det mener Thomas Hansen, adm. direktør for virksomheden Paul E. Danchell A/S, og han ved om nogen, hvad han taler om. Som producent af elektronikprodukter og printkort er Danchell nemlig en af de få i sin branche, som beholder og udvider produktionen i Danmark. Senest har virksomheden tilbygget 800 kvadratmeter, som vil resultere i en produk­tionsvækst på henved 40 procent.

Han forklarer, at man i visse dele af elektronikproduktionen er nået et punkt, hvor den samlede prisforskel mellem dansk og udenlandsk produktion er mindre, og andre argumenter derfor er blevet centrale ved valg af produktionsland.

- Danchell er blevet benchmarket rigtig mange gange på priser globalt. Vi er konkurrencedygtige, og det skyldes grundlæggende, at vi har et effektivt setup i virksomheden. Det er et godt udgangspunkt, men pris er ikke alt, siger han og tilføjer:

- De, der outsourcer, skal huske at se på totalomkostningerne. Deriblandt skjulte omkostninger til for eksempel transport, korrigering af fejl – samt kommunikations- og kulturudfordringer og generelt stigende omkostninger i Asien. Her risikerer man at blive overrasket.

Læs også: Forskere giver Danchell et forspring

Automatisering viser vejen

Danchell-direktøren har siden 2012 stået i spidsen for Jyderup-virksomheden, der nu har eksisteret i mere end 50 år, og som med tiden har specialiseret sig i produktion og samling af kompliceret elektronik underlagt strenge kvalitetskrav.

Virksomheden producerer i dag i høj grad elektronik til den medicinske branche. For at kunne retfærdiggøre dansk produktion har Danchell fokuseret på automatisering samt effektivisering. Det har til tider resulteret i afskedigelser. Processen har gjort det tydeligt for direktøren, hvor vigtige medarbejderne og deres indstilling er i det samlede billede.

Læs også: Troldtekt er produktions miraklet i Troldhede

De, der outsourcer, skal huske at se på totalomkostningerne. Thomas Hansen, adm. direktør for virksomheden Paul E. Danchell A/S

- Vores konkurrenceevne er betinget af, at vi fjerner manuelle funktioner, lægger dem over på maskinerne og forenkler alle administrative processer. I den proces har dialogen med medarbejderne været vigtig. Budskabet har været, at gør vi ikke det her, så er der ingen af os, der har et arbejde fremover. Det har de heldigvis været forstående overfor, siger han.

Nedbringelsen af medarbejderstaben fra ca. hundrede for ti år siden til de omtrent 50, som arbejder for Danchell i dag, har haft andre effekter end blot på omkostningssiden. Et positivt spinoff har været de tilbageværende ansattes ekspertise og ansvarsfølelse.

Læs også: Bronzestøberi: Sådan skar 3D-print ugevis af vores leveringstid

Færre mellemledere

- En styrke ved danske medarbejdere er, at de er selvstændige. De vil gerne have ansvar, og ledelsen tillader, de tager ansvar. For os har det betydet, at vi kan minimere mellemlederlaget, hvilket ikke bare er en omkostningsbesparelse – det betyder også, at kundekontakten bliver flyttet hen til de medarbejdere, der har dyb indsigt i processerne. Det er faktisk også en fordel, siger han.

Danchell har i dag en strømlinet produktion, der gør, at de bliver valgt som underleverandør af kunder, som tidligere måske ville hælde mere imod produktion i lavtlønslande. Derudover har Danchell målrettet outsourcet flest mulige funktioner, som for eksempel it og bogholderi, for at fokusere på kerneydelsen.

Det ændrer dog ikke på, at Thomas Hansen hele tiden bliver nødt til at overveje, om noget kan gøres bedre. Konkurrencen bliver hele tiden skærpet, men det er ikke nødvendigvis en negativ ting, mener Danchell-direktøren.

- De omkostninger, vi har herhjemme, tvinger os til hele tiden at blive mere effektive og bedre. I lavtlønslande har de måske ikke samme fokus, siger han.

Alt i alt tror Thomas Hansen på, at han og andre virksomheder kan holde produktion herhjemme. Men det kræver fokus på forenkling af processer og omkostninger. Dertil bliver elektronik mere komplekst, hvor fejl koster mange penge. Derfor er det afgørende at have kompetencer og automatisering på plads.

- Men det kan lade sig gøre. Vi kan konkurrere mod Asiens elektronik-producenter, men det kræver, at vi hele tiden optimerer og investerer i teknologi, siger Thomas Hansen. 

Læs også: Historisk vendepunkt i industrien

 

Fakta

GODE RÅD FRA DIREKTØREN 

Foretag en løbende forenkling af administrative processer, effektivisering og investeringer i automatik.

Sammenlign med den totale omkostning ved outsourcing til lavtlønsområder, og husk at nærhed, kvalitet, fleksibilitet og gnidningsfri kommunikation udgør en stor værdi.

Effektiviseringer kan medføre afskedigelser. Åben og ærlig kommunikation til ansatte er i den forbindelse vigtig. Hvis de forstår og favner strategien, vil man i sidste ende stå med dedikerede og meget ansvarsfulde medarbejdere. 

Kilde: Thomas Hansen, adm. direktør, Paul E. Danchell A/S 

Skrevet af:

Nikolai Steensgaard

Thomas Qvortrup Christensen

Thomas Qvortrup Christensen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3316
  • Mobil +45 2128 6671
  • E-mail tqch@di.dk

Relateret indhold