Partiformænd (fra venstre): Uffe Elbæk (Å), Pernille Skipper (Ø), Pia Olsen Dyhr (SF), Morten Østergaard (B), Mette Frederiksen (S) Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulsen Dahl (DF), Søren Pape POulsen (C) og Pernille Vermund (NB). I midten moderator Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen.

Foto: Jonas Ravn
06.06.19 DIB Nyheder

Partilederdebat i DI: ”Vi kommer til at skændes, så det brager”

Der var både politisk drilleri og humor, da de folketingsparate partiers ledere umiddelbart før dronningerunden, stillede op til debat i Industriens Hus.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahls mikrofon kom aldrig til at fungere. Det kom der meget sjov ud af på scenen, da formændene for de nyvalgte folketingspartier (på nær Liberal Alliance, hvorfra formand Anders Samuelsen kort forinden meddelte sin afgang) stillede op til den traditionelle partilederdebat med Publicistklubben i Industriens Hus.

Blandt andet blev det bemærket, at nogen havde slukket for DF-formandens mikrofon.

Men da først Kristian Thulesen Dahl var blevet udstyret med en håndholdt mikrofon, var han ikke sen til at få drejet samtalen hen på udlændingespørgsmålet, der kan blive en øm tå for samarbejdet i det røde flertal, folketingsvalget har tegnet på Christiansborg.

- Socialdemokratiet har lovet danskerne at stå vagt om den stramme udlændingepolitik. Det vil vi i Dansk Folkeparti følge med et skarpt øje. Ikke mindst når de radikales formand Morten Østergaard her på scenen taler om lempelser på udlændingeområdet, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Læs også: Kina presser danske virksomheder

Det sender et stærkt signal til udlandet, at danskerne ikke har stemt et fremmedfjendsk parti ind i Folketinget Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

R: Vi skal have nemmere adgang til udenlandske medarbejdere

Socialdemokratiets formand svarede dertil, at hun står ved opbakningen til en stram udlændingepolitik. Mens Radikale Venstres formand Morten Østergaard bemærkede, at nemmere adgang for udenlandske medarbejdere bør være en af metoderne til at styrke dansk økonomi.  

- Dygtige udlændinge er en afgørende del af værdiskabelsen i Danmark, og vi skal gøre det nemmere for dem at komme til Danmark og derigennem hjælpe danske virksomheder med at få opfyldt behovet for medarbejdere, sagde Morten Østergaard.

Den fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde på sin side, at valget havde tegnet et klart billede af, at danskerne ikke har valgt yderfløjene til.

-  Det sender et stærkt signal til udlandet, at danskerne ikke har stemt et fremmedfjendsk parti ind i Folketinget, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Blog: 13 mio. kr. skal skaffe flere internationale medarbejdere

Vi kommer til at skændes, så det brager

Ellers bekymrede både Lars Løkke Rasmussen og de konservatives formand Søren Pape Poulsen sig primært for, hvordan en kommende regering vil finansiere de mange velfærdsløfter, der er givet i valgkampen, og hvordan rød blok skal blive enige om den førte politik.

Mette Frederiksen erkendte også, at det bliver svært at bygge bro, og at det kommer til at tage noget tid at finde grundlaget.

- Men vi har i Danmark årelang tradition for samarbejde, og vi kommer til at række hånden ud, så det skal nok lykkes, sagde hun.

Enhedslistens Pernille Skipper mente, at der er enighed om retningen i rød blok.

- Vi kommer til at skændes, så det brager. Men alle fire partier har sagt, at vores velfærd skal løftes, at vi skal forbedre klimaindsatsen, og at vi skal af med børnefattigdom. Og hvor skal pengene så komme fra? Ja, vi skal i hvert fald ikke igen finde dem i lommerne på ældre og arbejdsløse, sagde Pernille Skipper.

Læs også: Blog: Hvem sørger for, at der er penge at fordele af?

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk