Direktør Peter Giørtz-Carlsen (tv), Arla, og adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland beskrev, sammen med flere andre topchefer, deres grønne ambitioner ved Dansk Industris debat på Folkemødet på Bornholm.

Foto: Joshua Tree
13.06.19 DIB Nyheder

Høje grønne ambitioner i virksomheder

Folkemøde på Bornholm: Arla, ABB, Aalborg Portland, SAS og COWI har høje bæredygtige ambitioner. Det er en betingelse for fremtidens vækstmuligheder.

Der er ingen vej udenom at tænke grønt og bæredygtigt, hvis væksten i virksomheder og samfund skal fortsætte. Danske virksomheder har mulighed for at gå forrest på mange områder. Men ambitionerne skal være højere.

Sådan lød det fra en række topchefer ved Dansk Industris arrangement om bæredygtig vækst på Folkemødet på Bornholm torsdag.  

Adm. direktør for konsulentvirksomheden COWI og formand for Dansk Industri, Lars-Peter Søbye, lagde for:

- Jeg tror ikke at det er muligt at skabe fremtidens vækst, hvis ikke den er grøn. Det vil være et konkurrenceparameter, sagde han.

Lars-Peter Søbye påpegede, at Danmark stadig er førende inden for vind og energieffektivisering, men han så behov for en acceleration andre steder.

ABB: Politisk vilje vigtig

ABB Danmarks adm. direktør Claus Madsen fremhævede den danske styrkeposition indenfor produktion af grøn energi. Næste skridt bliver, at Danmark bliver bedre til at øge forbruget af grøn energi.

Han henviste til test i Københavns bydel, Nordhavn, hvor man arbejder målrettet på at optimere bæredygtigheden. I det arbejde er det også nødvendigt med politisk vilje til at gøre det muligt at dele data, som er afgørende for den proces.

Claus Madsen henviste til, at netop en gennemgående støtte til grønne løsninger har karakteriseret danske regeringer. Og det forventer han også vil ske i den næste.

- Retningen har hidtil været krystalklar. Vi kan alle forvente at en ny regering vil få en endnu mere ambitiøs klimapolitik, sagde Claus Madsen. 

Se Dansk Industris program på Folkemødet

Det er en helt anden måde, vi skal tænke på i dag. Alle må tænke i nye samarbejdskonstellationer, så vi kan tage nogle kæmpe skridt fremad. Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, SAS Danmark

Arla: Klimaneutral i 2050

Også Arla har høje ambitioner. Direktør Peter Giørtz-Carlsen beskrev mejerigigantens mål om at blive klimaneutral i 2050.

- Vi skal tage ansvaret og gå forrest. Derfor er vi gået meget aktivt ind i denne dagsorden, også fordi det giver god økonomisk mening. Udviklingen skal acceleres, fordi vi har høstet de lavthængende frugter, sagde han i paneldebatten.  

Arla investerer blandt andet over en milliard kroner i et CO2-neutralt mejeri i England, og så er der fokus på at producere mælken tæt på, hvor folk bor.

Aalborg Portland i cement-dilemma

Adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland, har lagt en klimakurs i to retninger for produktionen af cement. Dels skal der spares på energien, dels skal råvaren kridt blandes op med andre produkter, så CO2 udledningen kommer ned.

Cement er verdens mest brugte materiale, pointerede han. Og der vil blive brug for lige så meget cement de næste 40 år, som der er brugt på de seneste 4000 år.

- Så der er et cement-dilemma, fordi uden cement, ingen vækst. Og uden vækst, ingen cement. Men vi skal have klimaaftrykket længere ned, sagde han.

SAS: Nye samarbejder afgørende

SAS Danmarks adm. direktør Lars Sandahl Sørensen forklarede, at flyselskabet går forrest for at finde mere bæredygtige løsninger. I 2030 skal SAS have skåret 25 procent af sin CO2-udledning. Over tid skal fly gøres helt CO2-neutrale.

- Alle kan sikkert være enige om, at SAS ikke har den største return-on-investment. Men alligevel gør vi det, fordi vi mener, at vi skal vise vejen, og fordi vi tror på, at vores kunder ønsker, vi gør det, sagde han.

Ambitionerne åbner for helt nye typer samarbejder, hvor SAS er i kontakt med landbruget og skovbruget i Norge og Sverige, der har affaldsstoffer til brug i mere bæredygtigt flybrændstof.

- Det er en helt anden måde, vi skal tænke på i dag. Alle må tænke i nye samarbejdskonstellationer, så vi kan tage nogle kæmpe skridt fremad, lød ambitionerne fra Lars Sandahl Sørensen.

Han tiltræder i øvrigt som ny adm. direktør for Dansk Industri i august. 

Læs også: Danmark vinder på den danske model

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold