Selvom dansk økonomi har været i fremgang den seneste tid, er det slet ikke nok til at kunne følge med de asiatiske lande, viser nye tal.

Foto: DI
25.07.19 DIB Nyheder

Danmarks andel af verdensøkonomien er halveret

Danmark er gået fra miniput til mikroputstatus i verdensøkonomien, viser nye tal fra Dansk Industri. Forklaringen skal findes i de fremadstormende asiatiske lande.

Siden 1980 er Danmarks andel af verdensøkonomien halveret.

Hvor dansk økonomi i 1980 udgjorde 4,5 promille af verdensøkonomien, er tallet i dag blot 2,2 promille. Det viser en opgørelse foretaget af Dansk Industri på baggrund af tal fra den internationale valutafond (IMF).

Ifølge direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard er udviklingen et vidnesbyrd om, at dansk økonomi slet ikke kan følge med de fremadstormende økonomier i resten af verden.

- Danmark er gået fra miniput til mikroputnation i verdensøkonomien. Mens en række andre landes økonomier - særligt i Asien - spurter frem, tager vi museskridt, siger Kent Damsgaard og tilføjer:

- Vi bliver aldrig en stormagt i verdensøkonomien, men ved at have fokus på virksomhedernes situation kan vi sikre, at Danmarks også om 10 eller 20 år er et konkurrencedygtigt land.  Det handler blandt andet om at sørge for, at der er medarbejdere nok, så virksomhederne har mulighed for at vokse og udvikle sig.

Kent Damsgaard tilføjer, at han ikke finder det realistisk, at Danmarks andel af verdensøkonomien kommer til at vokse i de kommende år. Dertil er andres landes vækst – blandt andet som følge af flere indbyggere og den såkaldte ”catch-up” effekt, hvor fattigere lande haler ind på de rigere lande – alt for stor til, at Danmark kan følge med. 

Til gengæld kan vi glæde os over, at andre landes høje vækst betyder større potentielle markeder for danske virksomheder og ad den vej vil smitte af på dansk økonomi, mener DI-direktøren.

Læs også: Nationalbankdirektør: Gem krudtet til hvis krisen rammer

Kina vokser – EU skrumper

Det er dog ikke kun i Danmark, at vi må sande, at den økonomiske magt bliver mindre. Det samme gør sig gældende for hele EU og for USA

Siden 1980 er EU’s andel af verdensøkonomien faldet fra 30 procent til 16 procent, når der tages højde for købekraft. USA’s økonomi er gået fra at udgøre 22 procent af verdensøkonomien til 15 procent.

Til gengæld er det gået voldsomt frem for Kina, hvis økonomi i dag er større end både EU og USA’s. Kinas økonomi udgjorde i 1980 beskedne 2,3 procent af verdensøkonomien. I dag udgør den 19 procent, når købekraften indregnes.

Opgøres den økonomiske volumen i faktiske værdier er USA og EU dog fortsat væsentligt større økonomier end Kina.

Udviklingen vidner - ifølge Kent Damsgaard - om, at verdensøkonomien har ændret sig fundamentalt over de seneste 40 år.

- Kina er i løbet af fire årtier blevet verdens største økonomi. Det er en imponerende væksthistorie, der vil sætte sit præg på verdenshistorien – både økonomisk og politisk – i de næste mange årtier, siger han. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold