05.07.19 DIB Nyheder

Industrien imponerer og trodser global modvind

Mens flere af landene omkring os oplever opbremsning, viser en af de hårde pejlemærker for udviklingen i dansk økonomi – industriproduktionen – fremgang. De internationale tendenser vil dog også indhente Danmark, påpeger DI’s chefanalytiker Allan Sørensen.

Industriens produktion steg 3,5 procent i maj. Det viser nye tal fra Danmark Statistik.

- Industrien viser imponerende takter. Produktion stiger for tredje måned i træk, og fortsætter dermed med at trodse den globale modvind. Til sammenligning er industriproduktionen faldende i Tyskland og EU, og stemningen blandt de europæiske industrivirksomheder har ikke været lavere siden 2013, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk industri (DI).

- Dansk industri går mod strømmen og har fremgang i en tid, hvor global industriproduktion er under pres af handelskrig og svag efterspørgsel. Fremgangen ventes at fortsætte i de kommende måneder, men industriens produktionsforventninger er dog aftaget til laveste niveau i halvandet år, siger Allan Sørensen.

- Det er selvfølgelig utrolig glædeligt, at vores virksomheder ikke er blevet ramt af modvind som i resten af Europa. Den svage efterspørgsel i udlandet vil dog også ramme danske virksomheder. På længere sigt er det svært at opretholde fremgang i Danmark, mens resten af Europa er ramt af tilbagegang, siger Allan Sørensen.

Industriens produktion ligger i årets første fem måneder 7,0 procent højere end sidste år. Medicinalindustrien (+22,0%) og produktionen af vindmøller (+14,3%) er blandt de brancher, der er gået mest frem, mens der er faldende produktion inden for fremstilling af dele til motorkøretøjer (-15,5%).

- Dansk industri står utrolig stærkt inden for produktion af medicin, vindmøller og fødevarer. Det er brancher der er mindre konjunkturfølsomme, og som får dansk økonomi mere roligt igennem usikkert farvand. Produktionen af dele til biler ser derimod ud til at være ramt af nedgangen i tysk bilindustri. Flere andre industribrancher har også oplevet tilbagegang over de seneste tre måneder, siger Allan Sørensen. 

Læs også tema om produktion i Danmark i magasinet DI Business

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold