05.07.19 DIB Nyheder

Stærk amerikansk jobrapport er godt nyt for dansk eksport

Sammen med lønstigninger giver amerikansk jobfremgang danske virksomheder gode muligheder for at øge eksporten til et af vores største eksportmarkeder.

Amerikanerne oprettede 224.000 nye arbejdspladser i juni, mens ledigheden steg til 3,7 procent, viser "kongetallet"

- Kongetallet er endnu en gang overraskende stærkt. Godt nyt fra amerikansk økonomi er også godt nyt for danske virksomheder, da USA er det store lokomotiv i verdensøkonomien og et af vores allerstørste eksportmarkeder, siger chefanalytiker Allan Sørensen, DI

Mere end 20 millioner amerikanere er kommet i beskæftigelse under det 8½ år lange opsving.

- Jobrapporten viser, at det går virkelig godt på det amerikanske arbejdsmarked. Beskæftigelsen er steget uafbrudt i 105 måneder, og ledigheden er sendt ned på et meget lavt niveau. Den lille stigning i ledigheden i juni dækker over en god nyhed for amerikansk økonomi, da det skyldes tilgang til arbejdsstyrken. De stærke jobtal viser, at der stadig er fart på opsvinget i amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen.

Gode muligheder for øget forbrug

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for 135 mia. kr., og jobfremgangen kan give et yderligere boost til dansk eksport.

- Høj jobsikkerhed og fremgang i reallønnen giver amerikanerne gode muligheder for at øge forbruget. Det er godt nyt for danske eksportvirksomheder, da det sammen med en styrket dollar gør det nemmere at hente nye ordrer på i USA, siger Allan Sørensen.

Den amerikanske centralbank (FED) har hævet renten ni gange over de seneste 3½ år. Flere eksperter spår, at vi nu står over for en snarlig rentesænkning.

- Arbejdsmarkedet er ekstremt presset af lav ledighed og mangel på arbejdskraft, samtidig med at lønningerne stiger i et pænt tempo. Dette lægger ikke umiddelbart op til snarlige rentesænkninger. Men omvendt er erhvervstilliden faldet og inflationen aftaget, og en rentesænkning vil give centralbanken mulighed for at holde hånden under opsvinget, som trods alt ser ud til at have toppet, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold