Ingen ved, om Forsyning Helsingør kan hente affald bedre eller billigere end de private virksomheder, påpeger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Foto: Colourbox
23.08.19 DIB Nyheder

DI klager over mørkelagt affaldssag i Helsingør

Forsyning Helsingør har afvist at lade Dansk Industri få aktindsigt i det beslutningsgrundlag, der i foråret 2019 betød at et udbud af affaldsindsamlingen blev aflyst. Nu har DI klaget over beslutningen.

Forsyning Helsingør aflyste tidligere på året et udbud af indsamlingen af husholdningsaffald. Begrundelsen var, at virksomhedernes bud lå over den økonomiske ramme.

Men ingen ved, om Forsyning Helsingør kan løse opgaven bedre eller billigere end de private virksomheder, der var klar til at for indsamlingen af affaldet. Derfor har ATL - Transportens Arbejdsgiver og Dansk Industri (DI) søgt aktindsigt for at kunne undersøge grundlaget for beslutningen.

- Vi mener, at både borgerne i Helsingør, som får hentet affald, og virksomhederne, der bød på opgaven, har krav på at få at vide, hvorfor udbuddet endte, som det gjorde, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

Afslag på aktindsigt

Imidlertid er Forsyning Helsingør vendt tilbage med et afslag på aktindsigt. Det er sket med henvisning til, at der er tale om interne papirer.

- Vi mener ikke, at man kan begrunde et afslag med, at der er tale om interne papirer. Ikke mindst på affaldsområdet er der omfattende krav om gennemsigtighed i forvaltningen. Hvis det var Helsingør Kommune, der havde vundet opgaven, havde borgerne kunne se begrundelsen. Og det er ikke meningen, at man skal kunne skjule oplysningerne ved at lægge opgaven over i et forsyningsselskab, siger Lars William Wesch, der henviser til, at Forsyning Helsingør er 100 procent ejet af Helsingør Kommune.

ATL og Dansk Industri har klaget til forsyningsselskabet over beslutningen. Hvis forsyningsselskabet fortsat nægter adgang til aktindsigt vil klagen ende hos Miljø- og Fødevareankenævnet.

Men beslutningen er truffet, og Forsyning Helsingør skal nu i gang med at købe renovationsbiler og ansætte skraldemænd.

- Det er underligt, at Forsyning Helsingør kan løse opgaven væsentligt billigere end de private. Virksomhederne har erfaring og ekspertise med at indsamle affald, og de har stordriftsfordele, fordi de ofte samler affald i flere kommuner. Det er derfor, vi er nysgerrige efter at se grundlaget for beregningerne, siger Lars William Wesch.

Læs også: Vantro virksomheder: Så billigt kan man ikke hente skrald

Forsyning Helsingør undrer sig

Ifølge Forsyning Helsingør er baggrunden for det aflyste udbud, at det lå over de økonomiske rammer for opgavernes udførsel.

- Som ansvarligt selskab undersøgte vi derfor, om vi selv kunne løse opgaven – og valgte efterfølgende at annullere udbuddet, skriver Jacob Brønnum, adm. direktør i Forsyning Helsingør i en mail.

Han stiller sig desuden uforstående overfor DI’s kritik af afslaget på aktindsigt.

- Når vi ikke gav aktindsigt i denne sag tilbage i april i år, så skyldes det først og fremmest, at der i beslutningen om annullering af udbuddet indgik et væsentligt forretningshensyn i ikke at offentliggøre de økonomiske nøgletal og vores økonomiske ramme forud for vores indkøb af eget indsamlingsmateriel og ansættelse af skraldemænd. Det ville være dårligt købmandskab. Det tror jeg egentlig, de fleste af DI’s medlemsvirksomheder har stor forståelse for, skriver Jacob Brønnum.

Læs hele DI Business Q&A med Forsyning Helsingørs direktør Jacob Brønnum.

Hvilke følsomme oplysninger?

Direktør i ATL Lars William Wesch har imidlertid ikke meget forståelse for nødvendigheden af at hemmeligholde materialet.

- Forsyning Helsingør planer på dette område står ikke i nogen konkurrencesituation overhovedet, så derfor er det svært at se, hvorfor de har følsomme oplysninger på lige dette område. Endvidere har vi jo ikke bedt om alle mellemregninger, men alene det materiale, der har ligget til grund for beslutningen om annullering af udbuddene og hjemtagningen, siger han og tilføjer: 

- Lad mig blot som eksempel nævne, at Forsyning Helsingør næppe står mere gunstigt på omkostningssiden i forhold til indkøb af materiel mv. sammenlignet med en privat virksomhed, der i forvejen opererer på markedet og i flere kommuner. Men vi ved det jo ikke, så alt vi beder om, er at få fakta for dagens lys.  

Læs også: Rangliste: Sjællandske kommuner er bedst til at samarbejde med det private

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk

Relateret indhold