Pumpekoncernen Grundfos adm. direktør Mads Nipper påpeger, at virksomhedens overordnede mål er at levere vand, til dem der har sværest ved at få det. Pumperne kan placeres overalt som færdig og køreklar enhed.

Foto: Thomas Arnbo
27.08.19 DIB Nyheder

DI Prisen: Grundfos vil levere vand til 300 millioner

Grundfos A/S er nomineret til DI Prisen 2019 for koncernens soldrevne pumper, der er udviklet siden 1980. Adm. direktør Mads Nipper fortæller her om ambitionerne.

Hvordan er den soldrevne pumpe blevet til?

Vi introducerede den første udgave af vores soldrevne pumpe tilbage i 1980, hvor vi vandt en pris fra Verdensbanken, fordi vi løste opgaven med at levere vand til folk uden adgang til elektricitet. Siden er pumpen blevet udviklet og gjort mere og mere intelligent, og vi har i dag omkring 200.000 soldrevne pumper i mere end 60 lande. Det seneste vi har tilføjet er en betalingsløsning, hvor brugere betaler et symbolsk beløb for vand via deres mobiltelefon.

Hvad er det særlige ved pumpen?

Udover at den bruger solenergi til at pumpe vand op, har vi bygget intelligens ind i pumpen med digitaliseringen og gjort den online. Det kan blandt andet forudse eventuelle fejl i pumpen, men registrerer også hvordan og hvornår der bruges vand. I og med den kun kan bruges i dagtimerne, minimerer det også risikoen for rovdrift på vandressourcer.

Hvordan bidrager pumpen til den grønne omstilling?

Ved at bruge solenergi fjerner vi afhængigheden af diesel. Pumpen kan placeres i yderområder uden infrastruktur og skaffe vand til dem, der har allermest brug for det. Rent vand giver liv, forbedrer sundheden og skaber udvikling selv i helt små samfund. Med digitaliseringens hjælp bliver pumpen et endnu vigtigere værktøj i tørkeområder. Ved at samle mere data ind, kan vi monitorere og analysere udviklingen i vandforbruget og være med til at gøre befolkninger mindre sårbare overfor klimaforandringer.

Hvad har det kostet at udvikle pumpen?

Det er svært at sætte en eksakt pris på udviklingsomkostningerne. Selve pumpen har eksisteret i mange år og er løbende blevet videreudviklet.

Hvad betyder pumpen for Grundfos salg og eksport?

Pumpen er ganske vigtig og vil være endnu vigtigere i fremtiden, hvor vi har en ambition om at levere vand til 300 mio mennesker inden 2030. Og her vil den her pumpe være helt central. Det vil gøre Grundfos til en meget vigtig bidragyder til at nå SDG 6, der handler om at skaffe vand og sanitet til verdens mest trængende.

Hvorfor skal Grundfos vinde DI Prisen med denne pumpe?

Det skal vi, fordi den soldrevne pumpe helt grundlæggende giver vand, til dem der har allermest brug for det. Den kan placeres overalt, den giver vand, sundhed og bæredygtig udvikling. Den kommer som en færdig og køreklar enhed, der kræver et minimum af vedligehold. Den er digital, så vi kan monitorere både drift og forbrug online. 

Mere om de fem nominerede til DI Prisen her

Vinderen af DI Prisen findes på DI's topmøde 2019, som finder sted 17. september.

Se mere fakta under videoen

DI Prisen

DI Prisen gives i år til en virksomhed, der har gjort en ambitiøs indsats for grøn omstilling, som har skabt forbedringer inden for miljø, klima eller energi. Fem virksomheder er nomineret. Kåringen af vinder finder sted ved DI Topmødet 17. september.

Derfor er Grundfos indstillet til DI Prisen:

Grundfos er indstillet med sin soldrevne pumpe med følgende begrundelse:

·          Teknologi der bringer vand til de mest tørkeramte områder

·          Konsistent og vedvarende fokus på vandområdet

·          Holistisk tilgang til arbejdet

Kilde: Ekspertkomiteen

Se mere om DI Prisen og de fem nominerede virksomheder her 

Fakta

Grundfos Holding A/S

·          Fremstiller pumper til alle typer af transport af vand, varme og køling i boliger og industri.

·          Grundlagt i 1945 af ingeniør Poul Due Jensen med hovedsæde i Bjerringbro.

·          Har godt 19.000 medarbejdere og en omsætning på 26,7 mia. kr. (2018)

·          Adm. direktør Mads Nipper siden 2014

Kilde: Grundfos Holding A/S

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold