Heliac ApS adm. direktør Henrik Jiminez Pranov vil vinde DI Prisen, fordi virksomhedens produkt gør grøn omstilling muligt uden statsstøtte.

Foto: Thomas Arnbo
21.08.19 DIB Nyheder

DI Prisen: Heliacs folie skal redde klimaet

Heliac ApS i Hørsholm er nomineret til DI Prisen 2019 for udviklingen af et særligt folie til solpaneler. Adm. direktør Henrik Pranov fortæller her om virksomhedens produkt, der fremmer grøn omstilling.

Hvordan er de specielle linser og solpaneler blevet til?

Ideen startede i 2007, hvor vi i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, Arla og Danapak udviklede en speciel yoghurtafvisende folie til indersiden af yoghurtkartoner.

Der ville gå nogle år, før det kom på markedet. Så vi spurgte os selv, hvad vi ellers kunne bruge folien til.

Vi fandt ud af, at den også kan bruges som en slags forstørrelsesglas. Prismerne i overfladen af folien kan styre sollys gennem en stor glaslinse, og dermed havde vi opskriften på et billigt solanlæg.

Hvad er det særlige ved jeres solpaneler?

Når man snakker solenergi, snakker man ofte elektricitet. Men cirka halvdelen af verdens energiforbrug går til varme og køling. Og i dag kommer mere end 80 procent af energien, der anvendes til varme og køling, fra fossile brændsler.

Der er altså et kæmpe potentiale i vores solpaneler, der omdanner solens stråler til varme i stedet for elektricitet. Varme er oven i købet meget billigere at opbevare end elektricitet.

Andre solpaneler bruger formede spejle til at samle solstrålerne, hvilket er dyrt at fremstille. Vi kan producere vores linser meget billigt og i store mængder, så de kan konkurrere med priserne på eksempelvis naturgas.

Hvordan kan de gøre verden til et mere bæredygtigt sted?

Vi forventer, at vi kan reducere prisen på solpanelerne til et niveau lavere end prisen på naturgas.
Prisen på den grønne omstilling bliver diskuteret meget, og jeg tror, det skal være billigere at blive grøn end at forblive sort. Det mål kan vores solpaneler være med til at nå.

Hvad har de kostet at udvikle?

Oprindeligt støttede Innovationsfonden projektet med folien til yoghurtkartoner. I 2015 gik vi selv rigtig i gang med udviklingen af solpanelerne. I runde tal har det kostet 30-40 millioner.

Hvad forventer I jer af produktet ift. salg, eksport, arbejdspladser og lign.?

Det er vigtigt, at vi skalerer på en realistisk måde. Vores første anlæg er sat op hos E.ON fjernvarmecentral på Møn, og nu skal vi lære af de børnesygdomme, det har. Vi skal være helt sikre på, at vi ikke skal tilbage og reparere og vedligeholde for meget på vores anlæg. Om 5 år regner vi med at sælge anlæg til 100 MW årligt.

Hvorfor skal I vinde DI Prisen?

Vi skal vinde DI Prisen, fordi vores produkt kan muliggøre den grønne omstilling uden statsstøtte.

Mere om de fem nominerede til DI Prisen her

Vinderen af DI Prisen findes på DI's topmøde 2019, som finder sted 17. september. 

Se mere fakta under videoen

DI Prisen

DI Prisen gives i år til en virksomhed, der har gjort en ambitiøs indsats for grøn omstilling, som har skabt forbedringer inden for miljø, klima eller energi. Fem virksomheder er nomineret. Kåring af vinder finder sted ved DI Topmødet 17. september.

Derfor er Heliac nomineret til DI Prisen:

Heliac er nomineret for deres lysfokuserende linse til solpaneler, der producerer varme op til 350 grader til priser lavere end naturgas. Produktet er:

- Innovativt og nytænkende, skalerbart og har stort potentiale.
- Tager solpaneler til en nyt niveau.
- Står for en ny grøn omstilling, der har stort eksportpotentiale.

Kilde: Ekspertkomiteen

Se mere om DI Prisen og de fem nominerede virksomheder her

Fakta

Heliac ApS

·        Adm. Direktør Henrik Pranov

·        Laver solanlæg, der opsamler solens stråler til varmeproduktion

·        Grundlagt af Maria Matschuk og Henrik Pranov i 2014.

·        Beskæftiger 14 medarbejdere på fabrikken i Hørsholm, Nordsjælland.

Kilde: Heliac

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonatan Steengaard
Skrevet af:

Jonatan Steengaard

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold