Dansk økonomi er stærk, og der er grund til at forvente, at opsvinget fortsætter i de kommende år. Sådan lyder budskabet fra regeringen i den økonomiske redegørelse, som blev præsenteret tirsdag.

27.08.19 DIB Nyheder

DI: Regeringen skal holde krudtet tørt og styrke konkurrencekraften

Der er ikke råd til en finanspolitisk gavebod, mener Dansk Industri, der opfordrer regeringen til at have fokus på virksomhedernes konkurrencekraft.

Regeringen har i dag præsenteret en ny prognose for dansk økonomi og en teknisk finanslov for 2020. Regeringen forventer, at dansk økonomi vil vokse med 1,7 pct. i 2019 og 1,6 pct. i 2020.

- Signalerne i regeringens prognose er klare: Opsvinget har ikke samme kraft som tidligere, og vi er under økonomisk pres fra udlandet. Derfor er det vigtigt, at regeringen holder igen på finanspolitikken og har fokus på at sikre virksomhedernes konkurrencekraft, siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri (DI) og tilføjer.

- Regeringen bør i den kommende finanslov holde det finanspolitiske krudt tørt, så vi har tilstrækkelig råderum til at kunne understøtte væksten, hvis konjunkturerne for alvor begynder at vende.

DI: Dansk økonomi er ikke i krise

Ifølge Kent Damsgaaard er dansk økonomi stadig ikke i krise. Han forventer stadig, at beskæftigelsen vil vokse de kommende år. Men usikkerheden er stor, og derfor skal regeringen ikke bruge de penge nu, som vi kan få brug for under en krise, mener DI. 

- Vi har ikke de samme finanspolitiske handlemuligheder som tidligere, og pengepolitikken får også svært ved at blive mere lempelig. Derfor er det utrolig afgørende, at regeringen holder igen, mens der stadig er fremgang, siger Kent Damsgaard og tilføjer: 

- Vi vil klart fraråde en finanslov, der øger skatter og afgifter på danske virksomheder. Det vil gøre det sværere for virksomhederne at hive ordrer og arbejdspladser hjem til Danmark i en meget usikker tid, siger Kent Damsgaard.

DI påpeger, at der er enorm usikkerhed om den økonomiske udvikling i verden omkring os. 

- Eskalerende handelskrig, uløste brexit-forhandlinger og tyske vækstkvaler er blot nogle af de udfordringer, der kan ramme danske virksomheder hårdt og svække eksporten, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Bekymrende at verdenshandlen falder for tredje kvartal i træk

Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk