42 busser bliver nedlagt, når den nye metrostrækning Cityringen åbner i København til efteråret. Det svarer til 101 buschauffører på fuld tid, som der ikke længere er arbejde til, oplyser Arriva.

Foto: Arriva
14.08.19 DIB Nyheder

Ny metro sender 100 buschauffører i skole

Når den nye metrostrækning Cityringen åbner i efteråret, får Arriva ca. 100 buschauffører i overskud. Arriva vil gerne fastholde chaufførerne, og har derfor taget efteruddannelse i brug for at skabe en win-win-situation for alle parter.

Mere metro betyder færre busser. Derfor bliver 42 busser nedlagt, når den nye metrostrækning Cityringen åbner i København til efteråret. Det svarer til 101 buschauffører på fuld tid, som der ikke længere er arbejde til.

Men Arriva vil meget nødigt af med de mange chauffører, som de efter al sandsynlighed får brug for igen i løbet af kort tid.

- Vi har jo altid en vis medarbejderomsætning. Der er nogle, der skal på pension, får nyt job eller helt skifter branche – og selv om vi lige nu har mister buslinjerne pga. udvidelsen af metroen, så vinder vi jo også løbende nye udbud, fortæller Kem Wilquin, som er direktør for Bus Øst i Arriva.

Læs også: Egyptisk direktør: Jeg vil tage dansk medarbejdertillid med hjem

Det kommer til at kræve stor samarbejdsvilje og fleksibilitet af alle parter, hvis vi skal nå vores mål, der er helt at undgå reduktioner i medarbejderstaben Kem Wilquin, direktør for Bus Øst i Arriva

Opkvalificering var kodeordet

Derfor gik Arriva allerede i april måned i år i tænkeboks sammen med 3F for at lægge en bæredygtig fastholdelsesplan for de mange chauffører.

- Her kom ordet ’opkvalificering’ hurtigt på banen. Det kunne f.eks. være sprogkurser, så vi bliver endnu bedre til at servicere de turister, der benytter den kollektive trafik. It-kurser er også meget relevante, fordi meget af vores kommunikation efterhånden foregår digitalt, forklarer Kem Wilquin.

Derfor blev det besluttet at forsøge at få så mange chauffører som muligt interesseret i at opkvalificere sig, så tiden med overskud i medarbejderstyrken blev brugt godt. Samtidig blev det aftalt, at chaufførerne i den kommende tid skal afspadsere deres overarbejde frem for at få det udbetalt, så puslespillet kan gå op.

- Vi afholdt tre workshops, hvor medarbejderne fik information om mulighederne, kunne stille spørgsmål og melde deres interesse. Det blev en kæmpe succes med 200-250 deltagere ved hvert møde, hvor den indledende skepsis hurtigt blev vendt til interesse, siger Kem Wilquin.

Læs også: Granly Steel belønnes for at give unge en ekstra chance

Meget logistik – meget at vinde

Planen skal stå sin indledende prøve i oktober, og i Arriva er de i fuld gang med at forberede den store logistiske øvelse, det bliver at få vagtplanerne til at passe for de i alt ca. 1.000 københavnske chauffører, når mange af dem i de kommende måneder skal afspadsere, på kursus og vikariere for hinanden.

- Det kommer til at kræve stor samarbejdsvilje og fleksibilitet af alle parter, hvis vi skal nå vores mål, der er helt at undgå reduktioner i medarbejderstaben. Men jeg er optimistisk, for det er en win-win-situation for alle parter, understreger Kem Wilquin.

I Dansk Industri er erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen glad, når det lykkes virksomheder at udnytte situationer som denne meningsfuldt.

- Det giver altid god mening at sætte ind med opkvalificering, når der er et reelt behov for at styrke medarbejdernes kompetencer. Her er der så også en situation, hvor Arriva udnytter tiden med overkapacitet på en måde, der både ruster den enkelte medarbejder til fremtidens krav på arbejdsmarkedet, og som gavner virksomheden til at have adgang til kvalificerede medarbejdere.

Læs også: Skrotauktion sender Termalærlinge på studietur

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold