09.08.19 DIB Nyheder

Nye tal: Danske virksomheder står med tre store udfordringer på det britiske marked

Britisk økonomi skrumpede med 0,2 procent i andet kvartal. Det er den laveste vækst i Storbritannien siden finanskrisen.

Brexit ser nu ud til at have effekt for den britiske økonomi. Ikke siden finanskrisen har den britiske økonomi klaret sig så dårligt fortæller nye tal fra det britiske Office For National Statistics.

- Briterne mærker nu de kedelige konsekvenser af det meget rodede brexit-forløb. Økonomien skrumpede i andet kvartal, og udsigterne for de næste måneder er heller ikke særlig opløftende, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

- De britiske industrivirksomheder har ikke været i dårligere humør siden finanskrisen. Den samlede tillid til økonomien er dykket kraftigt og signalerer meget svag aktivitet i britisk økonomi i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

Tre hårde slag til dansk eksport til Storbritannien

- Danske eksportvirksomheder står over for tre store udfordringer på det britiske marked. For det første vil vi opleve svag efterspørgsel i kølvandet på brexit - især hvis det ender med et hårdt brexit. For det andet vil Storbritanniens udtræden af det Indre marked gøre det sværere og dyrere at sælge til de britiske kunder. For det tredje så bliver vi også ramt af en forringet konkurrenceevne som følge af svækkelsen af pundet, siger Allan Sørensen.

- Pundet er styrtdykket i løbet af de seneste uger, og handles i det laveste niveau i næsten to år. Det gør danske varer og tjenester dyrere og svækker dermed vores konkurrenceevne på det britiske marked, siger Allan Sørensen.

Eksporten til Storbritannien er faldet med otte procent over det seneste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Storbritannien er et utrolig vigtigt eksportmarked for danske virksomheder, men eksporten møder modgang på det britiske marked. Med Boris Johnson som premierminister er risikoen for et hårdt brexit desværre blevet forøget, og sammen med en kraftig svækkelse af pundet, kan det svække eksporten til Storbritannien yderligere, siger Allan Sørensen.

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Briterne købte sidste år danske varer og tjenester for 86 mia. kr.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret