09.08.19 DIB Nyheder

Nye tal: Svag efterspørgsel i udlandet bremser dansk eksport

Eksporten faldt med 4,9 pct. i juni. For hele andet kvartal steg vareeksporten med 2,6 pct., mens tjenesteeksporten tilsvarende steg med 1,4 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tilbagegang i eksporten i de nye tal fra Danmarks Statistik er på baggrund af flere års fremgang ikke alarmerende. Men chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen frygter en svær fremtid for de danske eksportvirksomheder.

- Lav vækst og global usikkerhed bremser dansk eksport. Det er især eksporten til EU-landene, der er ramt af modgang i andet kvartal. Eksporten er gået ganske pænt frem over det seneste år, så vi skal ikke tolke for negativt på en måneds tilbagegang, men eksportvirksomhederne kan desværre også få det svært i anden halvdel af 2019, siger Allan Sørensen,.

Eksporten af varer til EU faldt med 1,8 pct. i andet kvartal, mens tjenesterne faldt med 0,4 pct.

- Væksten i EU har ikke været lavere i seks år, sammen med den eskalerede handelskrig og øgede risiko for et hårdt brexit, kan det spænde ben for eksporten, siger Allan Sørensen.

Eksporten til USA er steget med næsten 30 pct. over det seneste år, mens eksporten til Storbritannien er faldet med otte pct.

- Der er stadig fart på det amerikanske opsving, forbrugerne er i virkelig godt humør og samtidig er dollaren meget stærk, hvilket gør det USA meget interessant for danske virksomheder. Donald Trumps protektionistiske handelspolitik er dog bekymrende, det er afgørende for dansk eksport, at vi kan opretholde en god adgang til det amerikanske marked, siger Allan Sørensen.

USA er Danmarks næststørste eksportmarked. Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for 135 mia. kr.

- Eksporten til Storbritannien er ramt af det kaotiske brexit-forløb og svag tillid til økonomien. Med Boris Johnson som premierminister er risikoen for et hårdt brexit desværre blevet forøget, og sammen med en kraftig svækkelse af pundet, kan det svække eksporten til Storbritannien yderligere, siger Allan Sørensen.

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Briterne købte sidste år danske varer og tjenester for 86 mia. kr.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret