12.09.19 DIB Nyheder

DI: ECB sænker renten til historisk lavt niveau

Nye tal: Endnu lavere renter forude – den europæiske centralbank sætter renten ned til rekordlavt niveau

Den Europæiske Centralbank (ECB) valgte på dagens rentemøde at sænke den toneangivende rente fra -0,4 procent til -0,5 procent. Der bliver samtidig annonceret et nyt opkøbsprogram startende fra 1. november.

- Det er paradoksalt, at vi seks år inde i opsvinget har en historisk lav rente, og ECB nu sænker renten igen. Ledigheden i eurolandene er på laveste niveau siden finanskrisen, men da inflationen samtidig ligger et godt stykke under ECB’s målsætning, har de besluttet at sende renten endnu længere ned, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri (DI).

- Mario Draghi har efterhånden affyret den pengepolitiske bazooka mange gange. Vi er bekymrede for, om der er mere krudt tilbage, hvis vi for alvor får et tilbageslag, siger Allan Sørensen.

I eurozonen er forbrugerpriser blot steget 1,0 procent over det seneste år. ECB har en målsætning om at holde inflationen lige i underkanten af to procent.

- Den lave rente og inflation betyder, at vi kan låne billigt og har reallønsfremgang. Det giver forbrugerne ekstra muligheder for at holde opsvinget kørende, siger Allan Sørensen.

- Virksomhederne kan låne billigt, og har dermed mulighed for at øge investeringerne. Men den store usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien kan desværre føre til udskydelse af beslutninger om store investeringer, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret