27.09.19 DIB Nyheder

DI: Foruroligende svag tillid til europæisk økonomi

Tilliden til europæisk økonomi er på laveste niveau siden 2013. Det kan ramme dansk eksport hårdt, frygter DI.

Den sammenvejede økonomiske tillidsindikator for EU faldt i september til indeks 100, for et år siden lå indekset på 111,5. Tilliden i EU ligger på laveste niveau siden november 2013.

- Europæernes tillid til økonomien er dykket over det seneste år. Den lave tillid til økonomien varsler desværre, at europæisk økonomi er ved at bremse op. Briterne har den laveste tillid til økonomien. Brexit-forløbet har ført til pessimisme i alle brancher og hos forbrugerne i Storbritannien, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk industri (DI).

- Det er især erhvervstilliden blandt de europæiske industrivirksomheder, der har lidt et knæk. Brexit og den eskalerende handelskrig har sammen med svag vækst i Tyskland og Italien svækket efterspørgslen efter store industrivarer, siger Allan Sørensen.

- Forbrugerne er lyspunktet i europæisk økonomi. Forbrugertilliden er faktisk gået lidt frem siden årsskiftet, og dermed trodser forbrugerne de dystre udsigter fra erhvervslivet. Europæerne nyder godt af et langt opsving, som har sendt ledigheden langt ned og givet flere penge på kontoen. Vi håber, at de vil blive ved med at bruge flere penge og dermed holde liv i opsvinget, siger Allan Sørensen.

OECD skruede for nyligt vækstudsigterne for eurozonen ned til en vækst på blot 1,1 procent i 2019 og 1,0 procent i 2020.

- Tempoet er klart dalende i europæisk økonomi, og det gør det sværere for danske eksportvirksomheder at hente nye eksportordrer på det europæisk marked. Lav vækst i Europa kan desværre ramme dansk eksport hårdt, da vi sælger hovedparten af vores produkter på de europæiske nærmarkeder, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for ca. 650 mia. kr. til markederne i EU.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold