05.09.19 DI Business Nyheder

DI: Investeringer følger ikke med væksten i data

Nye tal fra Energistyrelsen viser at telebranchens investeringer nærmest står i stampe

Mens danskernes forbrug af data tordner i vejret, så står telebranchens investeringer nærmest i stampe. Det viser dagens nye tal fra Energistyrelsen for investeringer i bredbånd og mobil.

- Tallene røber, at der er en latent konflikt imellem den evigt stigende datatrafik og investeringerne i opgradering af mobil- og bredbåndsnet.

- Danskerne streamer mere, bruger skyen mere og bruger video mere i deres kommunikation. Det er en adfærd, der øger datatrafikken i en grad, vi ikke har set før, siger digitaliseringspolitisk chef Christian Hannibal, DI.

Udviklingen i datatrafik er nærmest eksponentiel (se graf herunder for mobil datatrafik). I første halvår 2011 var den samlede datatrafik på lidt over 14.000 TB og i 2018 til 382.000 TB i første halvår 2018.

Datatrafikken er dermed 27-doblet på syv år. Fastnet datatrafik udviser samme takter, men vi afventer data herpå.

Den danske teleinfrastruktur er foreløbig i stand til at håndtere de store mængder data, danskerne forbruger. Men ifølge DI kan det ikke blive ved med at gå når datatrafikken stiger så kraftigt.

Nødvendig med opgradering

- Stigningen i datatrafik kan ikke fortsætte uden, at der også investeres i opgradering af mobil- og bredbåndsnettene. Og her viser udviklingen en helt anden retning. Her er der en nærmest flad udvikling i de samlede investeringer, siger Christian Hannibal.

Investeringerne er ifølge de nye nøgletal fra Energistyrelsen faldet fra knap 11. mia. kr. i 2008 til knap 7 mia. kr. i 2018. Investeringer i core-net viser i øvrigt en tilbagegang på 14 % fra 2017 til 2018.

- Det er naturligvis teleselskaberne, der skal være opmærksomme på at matche investeringer med den stigende trafik. Men tallene vidner også om, at vi skal være opmærksomme på, om der er de rette rammevilkår for telebranchen til at investere – for der er en latent konflikt mellem investeringer og datatrafik.

Vilkår for 5G-net vigtig

- Det gælder f.eks. betingelserne for de kommende investeringer i et nyt 5G-net, hvor bedre udnyttelse af maste- og graveregler samt tilbageførsel af frekvensmidler til branchen ville kunne fremme investeringerne.

Samtidig har vi set nogle huller i reguleringen på konkurrencen på kabel-tv-net specielt i byerne, og det mindsker incitamentet til at investere, siger Christian Hannibal.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3349
  • Mobil +45 2064 4872
  • E-mail chhn@di.dk

Relateret