19.09.19 DIB Nyheder

Højere pensionsalder bag plus i offentlig forsørgelse

Nye tal fra Danmarks Statistik viser lille stigning i antallet af offentligt forsørgede, men det skyldes stigende pensionsalder

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en stigning i antal offentligt forsørgede på 6.900 personer i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal. Men aldersgruppen, der medregnes i opgørelsen, er større end i det foregående kvartal, og derfor er der reelt ikke tale om en stigning, lyder der fra DI i en kommentar til tallene.

- Årsagen er, at folkepensionsalderen sættes op, og derfor medregnes nu nogle flere modtagere af efterløn og fleksjob end tidligere. Rent opgørelsesteknisk dækker statistikken over alle offentligt forsørgede under folkepensionsalderen, siger vicedirektør Steen Nielsen, DI.

Folkepensionsalderen steg til 65 ½ år pr. 1. januar i år. Det betyder, at de offentligt forsørgede, som fyldte 65 år i første halvår af 2019 indgår i statistikken i år, hvorimod de, der fyldte 65 år i første halvår af 2018, var på folkepension i 2. kvartal 2018 og dermed ikke med i statistikken.

- Selv om der tilsyneladende er flere offentligt forsørgede, er der ikke tale om en reel stigning. Forklaringen er nemlig, at der medregnes nogle efterlønnere og fleksjobbere, der ikke tidligere blev talt med i statistikken, siger Steen Nielsen.

- Ledigheden er meget lav og beskæftigelsen historisk høj. De gode konjunkturer og politiske reformer har de seneste år medvirket, at antallet af ydelsesmodtagere stort set har været faldende siden 2010.

- Selv om der er færre overførselsmodtagere, bør der gøres endnu mere for at styrke indsatsen for de, som nogle gange bliver opgivet af systemet, så alle der kan arbejde, får muligheden for det. Det er vigtigt for den enkelte, for vores virksomheder, som mangler medarbejdere og for vores fælles velfærd, siger Steen Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold