Patenter på klimaløsninger styrker økonomien i EU

Foto: Getty
25.09.19 DIB Nyheder

Grønne patenter skæpper i kassen

Virksomheder, som tager patenter inden for klimateknologi, får stadig større betydning for økonomien og aflønner deres medarbejdere bedre end andre, viser ny rapport. Patenter er nøglen til at forstå, hvorfor danske virksomheder i dag er helt fremme inden for løsninger på alle centrale dele af verdensmålene, mener DI.

Danske virksomheder har længe været kendt for at udvikle innovative bæredygtige løsninger, som eksporteres til hele verden. Men også andre europæiske lande er hoppet med på den grønne bølge.

Ifølge en ny rapport, som den europæiske patentmyndighed, EPO, og det europæiske varemærkekontor, EUIPO, står bag  har næsten 10 pct. af alle patentansøgninger i EU de seneste år ligget inden for klimaløsninger. Og de patentaktive virksomheder, der arbejder med klimaløsninger, står i dag for 4,7 procent af EU`s samlede bruttonationalprodukt, beskæftiger 2,5 procent af EU's arbejdsstyrke og aflønner deres medarbejdere markant bedre end andre brancher.

Det fremgår af en pressemeddelse fra Erhvervsministeriet, og Erhvervsminister Simon Kollerup er begejstret.

- Det er meget positivt, at vi på bare få år kan se, at virksomheder, der arbejder med klimaløsninger, spiller en stadig større rolle i Europas økonomi. Danmark har i mange år været en af verdens førende nationer inden for den grønne omstilling, og mange af de eksporteventyr, som i dag gør Danmark til et velstående samfund, er født ud af den grønne omstilling, siger han og fortsætter:

- Det skal vi værne om og beskytte så vores dygtige og innovative virksomheder ikke risikerer, at udenlandske konkurrenter løber med deres gode idéer og dermed også med deres eksport og vækstpotentiale. I den sammenhæng er beskyttelse af immaterielle rettigheder afgørende.

Læs også: COWI: Fri data baner vej for klimamål

Når virksomhederne investerer enorme milliardbeløb i forskning og udvikling, er de med i den indædte globale konkurrence om at udvikle de bedste bæredygtige løsninger Lars Holm Nielsen, Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

Patenter er helt afgørende

Ifølge Dansk Industri (DI) er patenter helt afgørende for, at vi kan indfri klimamålene. Samtidig er organisationen glad for erhvervsministerens soleklare anerkendelse af de innovative virksomheders samfundsmæssige betydning – både globalt og i Danmark. 

- Vi har i vores 2030-plan anvist vejen til at imødegå klimaudfordringerne. En ambitiøs indsats vil styrke de danske virksomheders muligheder for at komme først med de nødvendige teknologiske kvantespring. Når virksomhederne investerer enorme milliardbeløb i forskning og udvikling, er de med i den indædte globale konkurrence om at udvikle de bedste bæredygtige løsninger, siger Lars Holm Nielsen, seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

Med patentrettigheder får virksomhederne råderet over de opfindelser, der kommer ud af deres investeringer i innovation, F&U, opfindsomhed og kreativitet. De er grundlaget for næste generation af løsninger og afgørende for, at start-ups og smv’erne kan vokse.

Derfor er patenter nøglen til at forstå, hvorfor danske virksomheder i dag er helt fremme inden for løsninger på alle centrale dele af verdensmålene, mener Lars Holm Nielsen.

- Innovative danske virksomheder er blandt Europas flittigste brugere af patentsystemet. De virksomheder, der tager patenter på deres opfindelser, skaber langt mere vækst og væsentligt flere arbejdspladser end andre virksomheder. Det skyldes, at langt størstedelen af de danske eksportsucceser har patenter bundet i halen, og det er også essensen af BUSINESSEUROPE’s strategi for udvikling af videnbaserede rettigheder, der blev lanceret i sidste uge siger Lars Holm Nielsen. 

Læs hele rapporten fra den europæiske patentmyndighed, EPO, og det europæiske varemærkekontor, EUIPO 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold