Statsminister Mette Frederiksen vil indgå tæt samarbejde med landets virksomheder for at løse klimaproblemer og nå målet om 70 procent reduktion af CO2-emissioner i 2030.

Foto: Thomas Arnbo
17.09.19 DIB Nyheder

Mette Frederiksen inviterer virksomheder til klimakontrakter

Nu skal der aftaler på bordet. Statsminister Mette Frederiksen vil indgå nye klimakontrakter med de største brancher i dansk erhvervsliv for at nå klimamål.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil samarbejde med danske virksomheder om at nå regeringens klimamål om en reduktion af CO2-emissioner med 70 procent i 2030. Ved DI Topmødet 2019 kom hun med en konkret invitation til landets virksomheder om at indgå såkaldt klimakontrakter, hvor både politikere og virksomheder binder sig til den grønne omstilling.

- Mit håb er, at vi med min invitation - branche for branche - får lavet en grøn klimaplan. Vi skal ikke kun tale på det overordnede niveau, men gå ned i alle de store brancher, som har bragt det her land fremad, sagde Mette Frederiksen.

Som eksempler nævnte hun procesindustri, transport, landbruget, fødevare, mode- og spilindustri samt handel og turisme.

Virksomheder og organisationer inviteres derfor snarest til Marienborg for drøftelser af, hvordan klimakontrakterne skal skrues sammen. Hun beskrev kontrakterne som elementer i de handlingsplaner, regeringen vil sætte i søen, når en klimalov er vedtaget, hvilket hun har ambitioner om er på plads før jul.

Vil rydde sten af vejen

Mette Frederiksen beskrev klimakontrakterne, som det næste større skridt i regeringens arbejde med den grønne dagsorden. Et næste skridt, der blandt andet følger efter Dansk Industris 2030-plan ”Sammen skaber vi grøn vækst” – en plan statsministeren beskrev som et ”tigerspring” fremad.

Som en del af klimakontrakten skal virksomhederne også give regeringen besked, hvis de støder på vanskeligheder hos myndigheder og politikere.

- Støder I på forhindringer: Lovgivning, der ikke virker, unødvendigt bureaukrati eller politikere, der ikke har forstået, hvordan tingene hænger sammen. Så melder I det ind og så får vi de sten ryddet af vejen, sagde Mette Frederiksen.

Læs også: Virksomheder kan og vil den grønne omstilling

Vi skal ikke kun tale på det overordnede niveau, men gå ned i alle de store brancher, som har bragt det her land fremad Mette Frederiksen, statsminister

DI: Klokkeklart signal om samarbejde

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen hilser Mette Frederiksens indbydelse velkommen.

- Den her invitation fra statsministeren til en klimakontrakt er et klokkeklart signal om, at den grønne omstilling er noget, som vi kun kan løse i fællesskab. DI og virksomhederne er klar til at samarbejde om, hvordan vi finder de helt rigtige konkrete løsninger på klimaudfordringen, som samtidig sikrer vores konkurrenceevne og velstand i Danmark, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at målet om 70 pct. reduktion i 2030 er meget ambitiøst – og kun kan nås ved at investere i grøn forskning og udvikle nye løsninger.

- DI har med vores 2030-plan fremlagt vores bud på, hvordan vi kan nå et langt stykke ad vejen. Men der findes også mange svar og grønne løsninger, som vi ikke kender endnu – både inden for hver af de forskellige brancher - og på tværs af sektorer og hele vores samfund, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs DI Business: Grøn vækst hjørnesten i DI

Mere forskning og eksporthjælp

Netop på forskningsområdet lovede Mette Frederiksen også en offensiv. Det sker med en fordobling af beløbet til grøn forskning.

- I har bedt om flere penge til grøn forskning. Det får I – nemlig cirka en fordobling af det vi bruger i dag, hvilket betyder, at vi går fra 1 mia. kr. til 2 mia. kr., sagde Mette Frederiksen.

Derudover lovede hun hjælp til at styrke danske virksomheders grønne eksport til nye markeder. Det går relativt godt med eksporten til Europa.

- Men når bevæger sig ud på vækstmarkederne, begynder det at være rigtigt svært. Derfor vil vi også som en del finanslovsforslaget lægge op til at gøre det lettere at arbejde ude i verden med de grønne løsninger.

Hør hele Mette Frederiksens tale ved DIs Topmøde:

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Uffe Hansen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold