Formanden for DI, Lars-Peter Søbye åbnede DI Topmødet 2019 med blandt andet at minde deltagerne om oliekrisen i 1970'erne - og slå på, at nok står danske virksomheder overfor mange udfordringer, men at vi med vilje, teknologi og samarbejde kan skabe en grøn fremtid.

Foto: Thomas Arnbo
17.09.19 DIB Nyheder

Søbye: ”Virksomheder både kan og vil den grønne omstilling”

Formand Lars-Peter Søbye åbnede DI Topmødet 2019 med beskeden om, at danske virksomheder er klar til at tage ansvar og samarbejde om den grønne omstilling. - Vi har gjort det gør, vi kan gøre det igen, sagde COWI’s adm. direktør til de 1.218 erhvervsledere, politikere og kongelige i DR Koncerthuset tirsdag.

Hvordan omstiller vi samfundet til en grøn fremtid med grøn vækst?

Formanden for Dansk Industri (DI) Lars-Peter Søbye gav sit bud, da han tirsdag kl. 13:00 åbnede DI Topmødet 2019.

- Danske virksomheder har i dag et fantastisk afsæt for at tage ansvar for næste skridt i den grønne omstilling, sagde han fra scenen til de i alt 1.218 erhvervsledere, politikere og royale gæster, der var på plads i DR Koncerthuset.

Temaet ved året topmøde var ”Made by Denmark – vi skaber en grøn fremtid samme”, og formandens besked var, at landets virksomheder har en stor rolle at spille i en grøn fremtid – og et stor medansvar for at skabe en bæredygtig verden.

Læs også: Sandahl: Klimaindsats er en af fire grundsten for Danmarks fremtid

Forpligtelsen, viljen og teknologien

Lars-Peter Søbye, der også er adm. direktør for COWI, pegede i sin tale på, at tiden lige nu er præget af blandt andet klimaforandringer, handelskrige og et brexit, der uvægerligt vil påvirke en eksportnation som Danmark.

Vi er klar til – fortsat - at løfte vores del af ansvaret for, at Danmark bliver ved med at være et velstående land at leve i. Formand for DI, Lars-Peter Søbye

Og at man - med det in mente - kan spørge, hvorfor danske virksomheder overhovedet skal gå op i klima og grønne løsninger?

- Det skal vi, fordi vi alle har en forpligtigelse over for fremtidens generationer, fordi vi har viljen og teknologien til at bidrage, og fordi det er her, fremtidens forretning ligger, svarede formanden for DI.

Læs også: Dan Jørgensen: Virksomheder afgørende for grøn succes

Oliekrisen viste vejen

Han mindede de mange gæster i DR Koncerthuset om dengang, Danmark blev ramt af oliekrisen i 1970’erne. 

Det var skrappe sager – men også der, Danmark lagde grunden til sin grønne eksportsucces og til de virksomheder, der i dag viser, hvordan selv de mest energikrævende processer og produktion kan løses – mere klimavenligt end nogen andre steder.

- Vi har servicevirksomheder, produktionsvirksomheder, rådgivningsvirksomheder og transportvirksomheder, som har taget FN’s verdensmål til sig – og viser vejen for deres underleverandører og kunder over hele verden, sagde Lars-Peter Søbye.

Læs også: Unge: Virksomheder kan løse verdens klima-problemer

Sammen om at lykkes

Skulle der være nogle, der tænkte på, om erhvervslivet herhjemme vil tage sin af del af samfundskontrakten og del af ansvaret for klimaet, så var svaret fra formanden et rungende ”ja”.

- Vi er klar til – fortsat - at løfte vores del af ansvaret for, at Danmark bliver ved med at være et velstående land at leve i. Og et land der er attraktivt at drive virksomhed i - på en moralsk forsvarlig måde, sagde han.

Lars-Peter Søbye rundede af med at slå til lyd for mere samarbejde.

- I dag inviterer vi den nye regering, Folketingets partier, virksomheder – og alle andre  i  vores samfund – til at samarbejde om at løse opgaven med den grønne omstilling. Vi har gjort det før. Og vi kan gøre det igen, sagde DI’s formand.

Formanden for Dansk Industri (DI) Lars-Peter Søbye pegede i sin tale på, at virksomhederne har nøglen til omstillingen af samfundet til en grøn fremtid med grøn vækst.

DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Relateret indhold