Svømmende 3D-printere kan måske i fremtiden være med til at bygge revstrukturer, der kan beskytte kysterne mod stigende havvand.

Foto: Dansk AM Hub
01.10.19 DIB Nyheder

Svømmende 3D printere skal inspirere virksomheder

3D-printere skal reparere veje, isolere højhuse og lave kystsikring, lyder nogle af de vilde idéer i nyt projekt. Målet er inspirere danske virksomheder til at udnytte potentialet i 3D-print.

Hvor store muligheder er der egentlig i 3D-printer? Kan det også løse nogle af de udfordringer, som verden står overfor med dårlig infrastruktur, klimaforandringer og behovet for smarte energiløsninger.

Sådan lød opgaven, da Dansk AM-Hub, Map Architechts og GXN Innovation satte sig for at undersøge mulighederne i 3D printere.

- Vi har tilladt os selv at tænke langt ud i fremtiden og overveje, hvad potentialet egentlig er for 3D printere. Hvad er det smarte i teknologien og hvordan kan den kombineres med andre teknologier, siger Kåre Stokholm Poulsgaard, der chef for innovation hos GXN innovation, en selvstændig forskningsvirksomhed og en del af det anerkendte arkitektfirma 3XN.

Læs også: SMV: Vi vil ikke sige nej til en million igen

Vilde ideer skal inspirere

Blandt de idéer som Kaare Stokholm Poulsgaard og de øvrige deltager i Dansk AM Hubs ”moonshot”-initiativ nåede frem til var, at man potentielt kan bruge 3D printere til at reparere mikrorevner i betoninfrastruktur. Mobile 3D-printere vil simpelthen kunne bevæge sig rundt og finde revner – selv på de mest afsidesliggende steder – og derefter reparere dem ved hjælp af et porøst fyldstof.

En anden idé var at bruge undervands 3D-printere til at blande lim med sand fra havbunden og skabe et bindemiddel, der kan bygge kunstige revstrukturer, der kan beskytte kysterne.

Mens en tredje ide gik på at udvikle et dronebaseret printsystem, der kan flyve op af højhuse og printe isolering på vinduerne – fremfor at opsætte stilladser og have håndværkere til at efterisolere ældre højhuse i de større byer.

Ifølge kommunikationschef Vibeke Agerdal Kristiansen fra Dansk AM Hub, som Dansk Industri har støttet oprettelsen af, har projektet understreget det enorme potentiale, der er i 3D-print.

- Håbet er, at de vilde tanker vi har gjort os, kan inspirere virksomheder – store som små – til at arbejde med mulighederne 3D-print til gavn for Danmarks konkurrenceevne, siger hun.

Du kan læse mere om DI's samarbejde med Dansk AM Hub her. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anette Hoppe Grønlund

Anette Hoppe Grønlund

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3325
  • Mobil +45 4019 3076
  • E-mail anhg@di.dk

Relateret indhold