CEO Niels Jørgen Villesen, Tican Fresh Meat A/S roser Thisted Kommune. Hans fabrik ligger midt i byen, lige ned til havnen, og der er brug for forståelse begge veje for holde de cirka 575 arbejdspladser i byen.

Foto: Tican Fresh Meat A/S
09.09.19 DIB Nyheder

Thisted hopper højt i erhvervsvenlighed

Jyderne er bedst: Otte ud af ti i toppen af DI’s Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse er kommuner i Jylland. Thisted er en af året højdespringer, der er gået 44 pladser frem. Slagterikoncernen Tican er godt tilfreds med betjeningen.

Danmarksmestrene i kommunal erhvervsvenlighed ligger i Jylland.

I top 10 af DI’s årlige undersøgelse af lokalt erhvervsklima er otte kommuner jyske - med Ikast-Brande, Herning og Ringkøbing-Skjern som henholdsvis nummer 1, 2 og 3.

Men de nye kommuner, der er med helt fremme i år er også jyske. Thisted, Silkeborg, Skive og Lemvig er alle er rykket op og er i 2019 kommet ind i top 10. 

- Ingen landsdele kan følge med det midt- og vestjyske område. Den positive servicekultur over for virksomhederne breder sig som ringe i vandet i området, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: LE: Ikast Brande Danmarks bedst erhvervskommune

Thisted hopper højest

Én jysk kommune gør sig dog særlig bemærket i toppen af DI's undersøgelse Lokalt Erhvervsklima.

Thisted har veklset en plads midt i feltet som nummer 50 i 2018 til en 6. plads i 2019. Den nordjyske kommune er altså sprunget hele 44 pladser frem.

Til stor glæde på borgmesterkontoret.

Det er super dejligt, at vi nu kan se, at Thisted Kommunes hårde arbejde har båret frugt. Borgmester Ulla Vestergaard (A), Thisted Kommune

Hun understreger, at Thisteds store spring i høj grad beror på en kommunal holdindsats, og at æren for at virksomhederne er så glade også tilkommer et eksemplarisk samarbejde med det lokale erhvervsliv.

Læs også: Se erhvervsvenligheden i alle kommuner i Danmark

Kun fremad siden 2015

DI’s undersøgelse af erhvervsklimaet viser, at det specielt er kommuner længere fra de større byer, der har forbedret erhvervsklimaet de senere år.

Thisted ramte bunden i 2015, hvor kommunen var nummer 92 – og altså blandt de kommuner i Danmark, virksomhederne vurderede som allerdårligst at drive virksomhed i. Siden da er det kun gået fremad.

- Vi besluttede at sætte flere penge og folk på sagen. Men også at vi ville være mere tilgængelige og mere opsøgende. Viceborgmesteren fra Venstre og mig fra Socialdemokratiet er helt enige om, at vi vil understøtte erhvervslivet bedst muligt, siger Ulla Vestergaard, der har haft borgmesterkæden siden 2018.

Hun fortæller også, at Thisted Kommunen konkret har styrket dialogen blandt andet ved at være vært ved fire årlige business breakfast-møder. Her tager borgmesteren og viceborgmesteren ud og møder og informere Thisteds virksomheder. 

Læs også: Virksomhederne har talt

Kommunen kommer ud og lytter

Én af Thisteds store virksomheder slagterikoncernen Tican Fresh Meat A/S, der beskæftiger cirka 575 medarbejdere, roser kommunen for at være udadvendt. 

- Jeg har deltaget i business breakfast et par gange. Her bliver vi opdateret på nye tiltag indenfor for eksempel infrastruktur. Det virker godt - både at kommunen kommer ud og også, at den lytter til, hvilke behov vi virksomheder har, siger CEO Niels Jørgen Villesen, Tican Fresh Meat A/S.

Hans fabrik er placeret midt i byen, og virksomheden bruger kommunen særligt til sparring omkring  miljøforhold – og synes, det fungerer.

- Et godt samarbejde er helt afgørende for at drive en virksomhed som vores. Der skal være dialog og forståelse begge veje. Jeg oplever, at både det politiske og administrative kommunale system gerne vil os, siger Niels Jørgen Villesen.

Læs også: Beløn kommunerne med mindst 5.000 kroner for hvert privat job

Det lange seje træk

Fra borgmesterkontoret lover Ulla Vestergaard, at Thisted Kommune ikke hviler på laurbærrene, men derimod fortsætter med fokus på erhvervsvenlighed.

- Jeg tror på det lange seje træk, og på at virksomhederne kan se, at det vi siger og lover, også er det, vi gør, siger hun.

Thisted Kommune er hjem for cirka 1.700 virksomheder inden for blandt andet fødevare, metal- og plastindustri.

Borgmesteren understreger, at et velfungerende erhvervsliv er helt afgørende for kommunen.

- Vi har brug for et velfungerende erhvervsliv. Hver gang vi får en skatteindtægt, har vi penge til velfærd. Plus at virksomhederne bidrager til em levende kommune – både mellem kl. 8 og 16 men også bagefter, siger Ulla Vestergaard.

Fakta

LOKALT ERHVERVSKLIMA 2019

 ·         Ikast-Brande løber med  titlen som den mest erhvervsvenlige kommune i 2019, mens Herning kommer ind på en andenplads og Ringkøbing-Skjern på en tredjeplads. 

·         I år udmærker Thisted, Silkeborg, Skive og Lemvig sig og rykker ind i top ti.

·         22.500 virksomheder har i perioden april-maj modtaget spørgeskema om erhvervsvenligheden i deres kommune. 7.332 virksomheder har deltaget i undersøgelsen.

·         Svarene repræsenterer 370.000 arbejdspladser inden bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service.

·         Virksomhedsledernes bedømmelser vejer to tredjedele af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistik som skat, sagsbehandlingstid og uddannelsesniveau mv.

·         93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre ø-kommuner  - Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø - indgår ikke.

·         Læs mere her: www.di.dk/le

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold