Direktør: Vi skal bygge træhuse i seks etager
Taasinge Elementer A/S’ adm. direktør Martin Tholstrup presser på for, at byggebranchen bliver mere klimavenlig ved at bruge mere træ i ejendomme. Men det kræver justering af lovgivning.
Med indvielsen af det 18 etager høje Mjøstårnet Brumunddal nord for den norske hovedstad Oslo sidste år medvirkede danske Taasinge Elementer, via datterselskabet RVT A/S, til at sætte en ny standard for træets potentiale som byggemateriale.
Træhuset er verdens højeste af slagsen. Det rummer hotel, restaurant, kontorer og lejligheder fordelt på i alt 10.500 kvadratmeter. Bygningen stikker markant op i landskabet i et land, hvor træ i forvejen er det foretrukne byggemateriale.
Mjøstårnet kan naturligvis ikke ses fra Danmark, men det inspirerer alligevel. Adm. direktør Martin Tholstrup håber nemlig, at vi herhjemme begynder at bygge etageejendomme i træ. 18 etager er dog rigeligt ambitiøst. 6 etager vil være mere inden for de danske normer.
- Et lignende projekt i Danmark som det i Norge ville selvfølgelig være et spændende og inspirerende monument for mange. Men cirka 95 procent af det danske byggeri er under 6 etager, og det er præcis her vi skal være dygtige for at nå de ambitiøse klimamål, siger han.
Direktøren for Taasinge Elementer har lagt sig ekstra i selen for, at byggeri i træ skal fylde i det danske landskab, både i praksis og politisk.
- Der er et stort behov for at udvide kendskabet til træbyggeri, fordi det kan i høj grad medvirke til at mindske byggeriets klimabelastning, fordi træ er et mere CO2 venligt materiale end stål og beton, siger Martin Tholstrup.
Vi er ikke i en religionskrig mod andre materialer, men det handler om at reducere klimaaftrykket fra hele byggebranchen. Martin Tholstrup, adm. direktør, Taasinge Elementer A/S
Behov for ændring af lov
Han ser derfor positivt på regeringens klimapartnerskaber og har blandt andet en opfordring til at ændre lovgivningen, så træ som materiale kan få en større rolle at spille, når der bygges nyt og renoveres.
- Der er brug for en klassifikation af materialer og byggeri på samme måde som vi eksempelvis kender energimærkninger på hvidevare eller miljøafgifter på biler. I byggeriet skal der også stilles krav til, hvor meget byggeriet må belaste miljøet. Vi er ikke i en religionskrig mod andre materialer, men det handler om at reducere klimaaftrykket fra hele byggebranchen, siger Martin Tholstrup.
Byggesektoren er med 40 procent af Danmarks CO2-udledning et område, hvor klimabelastningen skal reduceres for at indfri regeringens mål om en samlet 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030 i forhold til 1990.
Læs også: ”Vi skifter ikke bare 1.600 lastbiler ud”
Fordobling i Danmark
Taasinge Elementer har siden 1971 fremstillet tag- og facadeelementer baseret på træ og har i dag fire fabrikker i Danmark , en i Letland og to fabrikker i Norge. Samlet beskæftiger virksomheden ca. 300 medarbejdere. Martin Tholstrup ser et stort potentiale for at bruge mere træ i dansk byggeri.
- I dag er cirka 8 procent af byggeri i Danmark baseret på træ. Mit håb er, at den andel fordobles i løbet af en kortere årrække, da det vil have en væsentlig effekt på byggeriets klimaaftryk. Men det tager tid at ændre, fordi hele kulturen omkring byggeri skal justeres, siger han.
Lydhør boligminister
For at fremme dagsordnen var Martin Tholstrup medstifter af foreningen Træ i Byggeriet i 2019 der i dag har 30 medlemmer. Politisk er opmærksomheden stigende. Det blev understreget den 10. december, hvor boligminister Kaare Dybvad besøgte Taasinge Elementer og efterfølgende i et interview med Altinget.dk forsikrede om, at Danmark skal bygge mere i træ.
- Et sted, vi halter bagud på træbyggeri, det er etagebyggeri. Det er der ingen tvivl om, sagde ministeren efter en præsentation af det norske højhus i træ.
Ministeren mødte ved samme lejlighed med brancheorganisationerne Træ- og Møbelindustrien og DI Byg.
Taasinge Elementer CO2-positiv
Taasinge Elementer har i høj grad selv taget den bæredygtige dagsorden til sig. Faktisk er virksomheden så langt fremme i at mindske klimaaftrykket, at CO2-belastningen er mere end helt væk.
- Samlet set optager vi mere CO2 end vi udleder, fordi har fokus på at optimere byggeprocessen med et stort fokus på affald og spild. Vores træaffald bruges til opvarmning og vi har returordninger på alle vores produkter. Gips, plastik og isolering sorteres og sendes tilbage til producenterne, fortæller Martin Tholstrup.
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.